Zakonodavci Floride žele zabraniti pristup društvenim mrežama svima mlađima od 16 godina

Zastupnički dom Floride prihvatio je ovoga tjedna prijedlog zakona, prema kojem bi se mlađima od 16 godina potpuno zabranilo koristiti društvene mreže, a njima naredilo da račune mlađih – zatvore

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. siječnja 2024. u 14:57

Mlađi od 16 godina, koji žive u američkoj saveznoj državi Floridi, mogli bi biti potpuno izbačeni s društvenih mreža. Nalaže to prijedlog zakona, prihvaćen ovoga tjedna u tamošnjem Zastupničkom domu, kojim bi se djeci i mladima zabranilo imati korisničke račune na "bilo kojoj društvenoj platformi koja prati ponašanje korisnika, dozvoljava postavljanje sadržaja i interakciju s ostalim korisnicima te koristi funkcije koje izazivaju ovisnost i potiču pretjerano ili kompulzivno korištenje".

Protiv internetske ovisnosti

Pod takav opis lako se može svrstati sve, od Facebooka i Instagrama do TikToka ili YouTubea, a zakonodavci ne imenuju niti jednu od platformi. Ono što je iz teksta prijedloga zakona izrijekom izuzeto, jesu tek aplikacije za razmjenu privatnih poruka. Zastupnički dom prihvatio je prijedlog većinom glasova, za njega su glasale obje strane, Republikanci i Demokrati, a morat će ga još potvrditi i Senat.

Stupi li takav zakon na snagu, niti jedan stanovnik Floride mlađi od 16 godina neće smjeti otvoriti račun na društvenim mrežama, a kompanije koje njima upravljaju bit će u obvezi zatvoriti postojeće račune djece i mladih ispod navedene dobne granice, kao i izbrisati sve njihove podatke.

Iz Mete, koja upravlja Facebookom i Instagramom, zatražili su od zakonodavaca pronalaženje nekog drugog, manje radikalnog rješenja. Predložili su da se uvede obveza roditeljske privole u slučaju kada djeca i mladi instaliraju "problematične" aplikacije. Isto tako njihov je prijedlog da se o toj problematici raspravlja na federalnoj razini cijelog SAD-a, a ne pojedinačno od države do države. "Zabranom pristupa tinejdžerima mlađima od 16 godina, Florida riskira mlade staviti u nepovoljan položaj u odnosu na mlade drugdje", kažu iz Mete te ističu da internetski servisi danas mladima uvelike služe za prikupljanje informacija i pronalaženje različitih prilika, od poslovnih do obrazovnih i tome sličnih.

Vladajući na Floridi kažu da zabranu ne predlažu zbog sadržaja, već zbog ovisničke prirode samih aplikacija, koje "hvataju mlade u zamku i štete njihovom mentalnom zdravlju".