Ericsson optimističan što se tiče širenja 5G mobilnih mreža

Ericsson u svojem novom izvješću Mobility Report ističe brzi rast zastupljenosti 5G mobilnih mreža, a raste i količina utrošenog podatkovnog prometa

Matija Pavlić četvrtak, 13. lipnja 2019. u 11:31

Tvrtka Ericsson predstavila je lipanjsko izdanje svojeg izvješća Mobility Report u kojem se naglašava brz rast mobilnih mreža nove generacije.

Ubrzani rast utjecao je i na reviziju dosadašnjih predviđanja vezanih za takvu vrstu mreža pa bi do kraja 2024. godine u cijelom svijetu trebalo biti oko 1,9 milijardi pretplatnika na 5G mobilne mreže, što je 27% više u odnosu na dosadašnja predviđanja prije revizije. Pokrivenost 5G signalom doseći će 45% na globalnom tržištu, dok će oko 35% prometa u svijetu biti ostvareno preko 5G mobilnih mreža.

Sjevernoameričko tržište će biti ono s najvećom rasprostranjenošću 5G usluga, oko 63% svih pretplata vezanih za mobilnu telefoniju biti će izravno vezano upravo za 5G mobilne mreže. Sjeveroistočna Azija bit će drugo najveće tržište 5G usluga s 47% pretplata, dok će se Europa nalaziti na trećem mjestu s 40% pretplata baziranih na 5G usluzi.

Do kraju 2019. godine u Ericssonu predviđaju brojku od 10 milijuna pretplatnika na 5G usluge u cijelom svijetu. Na pojedinim tržištima pokrivenost 5G signalom bi trebala dostići 90%.

U Ericssonu ističu i nastavak trenda utroška podatkovnog prometa pri čemu bi granica od 1 eksabajta trebala biti nadmašena do kraja već spominjane 2024. godine. Raste i broj IoT uređaja koji koriste mobilne mreže sa sadašnjih 1 milijardu na 4,1 milijardu do kraja 2024. godine.