Europljani preferiraju AMD-ove procesore

Organizacija European Hardware Association (EHA) objavila je rezultate istraživanja prema kojem Europljani u svojim računalima preferiraju AMD-ove procesore te Nvidijine GPU-ove

Matija Pavlić utorak, 3. prosinca 2019. u 06:00

Europska European Hardware Association (EHA) objavila je rezultate istraživanja o najnovijim trendovima što se tiče računalnog hardvera na europskom tržištu.

Novo istraživanje tiče se druge polovice ove godine te uključuje preko 10 tisuća ispitanika te se bavi preferencijama korisnika što se tiče računalnog hardvera s posebnim naglaskom na procesore i GPU-ove.

Prema objavljenim rezultatima više od 60% korisnika u Europi za svoj bi novi procesor odabralo neki iz ponude tvrtke AMD. Za usporedbu isto bi odabralo 50% ispitanika u prvoj dijelu 2019. godine odnosno 40% ispitanika u drugoj polovici prošle godine. Najveći razlog za porast broja korisnika koji žele AMD-ove procesore je nova Ryzen 3000 serija procesora.

Na tržištu GPU-ova je nešto drugačija situacija, ispitanici u 72,8% slučajeva preferiraju Nvidijina GeForce rješenja, dok bi njih oko 23% odabralo AMD-ova Radeon rješenja. U istraživanju je vidljiv veći broj ispitanika koji kombiniraju AMD-ove procesore s AMD-ovim Redeon grafičkim karticama.

S druge strane mnogo je manji broj ispitanika koji kombiniraju Intelove procesore s AMD-ovom Radeon grafikom (njih 2,9%). Mnogo je veći broj ispitanika preferira kombinirati Intelove procesore s Nvidijinom GeForce grafikom (njih 35%).