Facebook navodno planira uvesti značajke za pisanje newslettera

Facebook je već pokušao istaknuti pisanje vijesti uvodeći News Tab na svojoj platformi korisnicima na području Sjedinjenih Američkih Država.

Matej Markovinović subota, 30. siječnja 2021. u 06:00

Facebook navodno planira korisnicima ponuditi značajku za pisanje newslettera, namijenjenu neovisnim novinarima i piscima, prenosi The New York Times.

Facebook navodi da bi navedena značajka pomogla piscima u prikupljanju novih sljedbenika, uređivanja njihove e-pošte te upravljanja postojećim pretplatnicima. Trenutni je interes za newsletter u velikome usponu, što dokazuje činjenica da je jedan od popularnijih newsletter servisa, Substack, od prošlog rujna dobio čak preko 250.000 novih pretplatnika, a upravo je ovaj tjedan Twitter kupio Substackovog rivala, Revue. Brojni su ugledni novinari odlučili napustiti tradicionalne publikacije i okrenuti se neovisnom pisanju koje im donosi veće prihode od pretplatnika te potpunu kontrolu nad svojim radom.

„Istražujemo načine kako pomoći novinarima da iskoriste novosti koje smo izgradili, poput Facebook vijesti i pretplata“, rekla je potpredsjednica globalnih novinskih partnerstva Facebooka, Campbell Brown, dodajući da je tvrtka izgradila nove alate koji će nadopuniti ono što novinari već smatraju korisnim. Glasnogovornik Facebooka u izjavi za NYT, nije izravno potvrdio izvještaj o izradi newslettera, ali je rekao da tvrtka radi na podršci neovisnim novinarima.