Riječ godine za 2023. prema Collinsu je – AI

Tehnološki akronim za danas sveprisutnu umjetnu inteligenciju je riječ godine prema britanskim jezikoslovcima iz izdavačke kuće HarperCollins

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. studenog 2023. u 16:35

Rječnik engleskog jezika Collins English Dictionary, koji u Glasgowu izdaje kuća HarperCollins, i ove se godine u svojem tradicionalnom izboru za "riječ godine" poslužio pojmom iz svijeta tehnologije. Prema njihovom mišljenju, jezična novotarija ili pojam koja je obilježio godinu na izmaku je – AI. Općeprihvaćena kratica za umjetnu inteligenciju nije prva tehnološka kratica koju je Collins uvrstio u svoj rječnik. Naime, prije dvije godine tu je čast imao akronim za nezamjenjive digitalne tokene, NFT.

Sveprisutni AI

Prema službenoj definiciji, "AI" je pojam koji opisuje "modeliranje ljudskih mentalnih funkcija računalnim programima". Smatrana sljedećom velikom tehnološkom revolucijom, umjetna inteligencija doživjela je brzi razvoj i o njoj se puno govorilo tijekom 2023. godine. Time je zaslužila i svoje mjesto u cijenjenom engleskom rječniku, no nije jedina iz područja vezanoga uz tehnologiju, koja se ove godine našla u užem izboru.

Collinsovi su jezikoslovci tako razmatrali i da riječ godine postane pojam "de-influencing". On označava radnju koja ide suprotno od influencera. Dakle, umjesto da svoj utjecaj i popularnost na društvenim mrežama netko koristi za pokretanje novih trendova, pa uzima novac od sponzora čije proizvode i usluge promovira, "de-influencer" koristi svoju online moć kako bi upozoravao svoje pratitelje da određene proizvode i usluge ne kupuju.

Od ostalih zanimljivih prijedloga izdvojit ćemo "napo baby" (potomak koji u životu napreduje samo na račun nepotizma, tj. utjecaja svojih roditelja), "semaglutide" (čudesni lijek za dijabetes koji se masovno koristi za kontroliranje tjelesne težine), ULEZ (kraticu za "ultra-low emission zone", zonu niskih emisija u kojoj nije dozvoljeno voziti automobile koji zagađuju okoliš) te "greedflation" (pohlepu trgovaca koji uslijed inflacije pretjerano podižu cijene). Sve su to pojmovi koji su ove godine ušli u javni prostor na velika vrata, no "AI" ih je, barem u ovom izboru, nadvladao.