Collinsova riječ godine za 2021. je – NFT

Pojam iz svijeta tehnologije još je jednom završio kao "riječ godine" u britanskom cijenjenom Collinsovom rječniku. Ove su godine odabrali nezamjenjivi token na blockchainu, NFT

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. studenog 2021. u 11:50

Cijenjeni rječnik engleskog jezika Collins English Dictionary, koji u Glasgowu izdaje kuća HarperCollins, sada već tradicionalno u svoju zbirku uključuje "riječ godine", pojam koji je, prema njihovom mišljenju, jezična novotarija koja je obilježila godinu na izmaku. Budući da se svijet tehnologije posljednjih godina vrlo brzo razvija i dostignuća iz njega ulaze u svakodnevicu, tako se i tehnološki pojmovi poneka nađu u ovom izboru.

2013. godine tako je za riječ godine izabran geek, 2015., primjerice, bingeanje, 2017. bile su to lažne vijesti, a ove godine titulu Collinsove je riječi godine ponijela kratica – NFT.

Kratica NFT označava non-fungible token, odnosno nezamjenjivi token ili žeton, kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu zapisanu na nepromjenjivom blockchainu, koja predstavlja kakav jedinstveni predmet, pojavu, umjetničko djelo ili nešto tome slično. NFT je ove godine ušao u svakodnevnu upotrebu u medijima i u umjetničkim krugovima jer su se njime mnogi počeli koristiti kako bi "digitalizirali" svoju umjetnost i pritom dobro zaradili. Milijuni dolara ove su godine utrošeni na kupovinu poznatih slika i videa, raznih kolekcija sličica i druge digitalne imovine povezane s jedinstvenim zapisima na blockchainu, pa je to dovelo do popularnosti NFT-a među "običnim ljudima".

U Bugu 349 (12/2021) objavit ćemo detaljniji uvid svijet NFT-a, objasniti kako se kreira, kako se može prodavati ili kupovati.

Uvršten i metaverzum

Digitalnu revoluciju Collins ove godine obilježava s još nekoliko pojmova koji su završili kao "top 10" riječi godine. Osim NFT-a, tu je i metaverse, koncept koji je Facebook nedavno uveo kako bi opisao svoje viđenje "budućnosti Interneta". Dominaciju tradicionalnih valuta istodobno izazivaju one virtualne, pa je još jedna zaslužna riječ za ovu godinu kripto, skraćeno od kriptovaluta.

Iz naše domene znanosti i tehnologije ističu se još hibridni rad i klimatska anksioznost, kao pojmovi koji su obilježili ovu godinu. Tu je i specifično britanski pojam pingdemija. On opisuje situaciju koja se dogodila tijekom pandemije, kada je aktivirana i u masovnu upotrebu puštena njihova aplikacija za praćenje bliskih kontakata. Ona je jedno vrijeme Britance mogla jednom notifikacijom o kontaktu sa zaraženima poslati u samoizolaciju, a masovno "pinganje" korisnika takvim obavijestima nazvano je upravo pingdemija.