Roditelji u irskom gradu kolektivno odlučili djeci do 13 godina potpuno zabraniti mobitele

U irskom Greystonesu, gradiću s oko 18 tisuća stanovnika, roditeljska inicijativa urodila je plodom, pa djeca neće dobivati mobitele na korištenje sve dok su u osnovnoj školi

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 5. lipnja 2023. u 14:08

Udruge roditelja iz osam osnovnih škola u irskom gradu Greystonesu zajednički su istupile u pokušaju poboljšanja kvalitete djetinjstva i školovanja svoje djece. Njihova dobrovoljna kolektivna inicijativa predložila je da se djeci, sve dok su u osnovnoj školi, ne dopusti posjedovanje mobitela. Ideja je motivirana činjenicom da su roditelji i učitelji zabrinuti zbog rastuće pojave anksioznosti među djecom, kao i zbog prerane izloženosti sadržajima namijenjenih odraslima.

Dobrovoljna odluka

Roditeljsku inicijativu "It Takes a Village" podržale su i škole, pa će ona biti i provedena – djeci, u pravilu u dobi do 13 godina, mobiteli se neće davati na raspolaganje ni u školi niti kod kuće. Pridržavanje neće biti obavezno, već će mu svaki roditelj pristupiti prema vlastitoj odluci, ali bitno je da je već dovoljno ljudi odlučilo podržati takvu odluku, smatraju organizatori. Nadaju se da će prevladati takav stav, odnosno da će se stvoriti kritična masa i da će zabrana mobitela za osnovnoškolce postati uobičajena praksa.

Roditelji koji imaju problema s provođenjem ovakve odluke također su pozdravili inicijativu, jer su vidjeli pozitivne učinke. "Jednom kada se 90% razreda dogovori oko toga, i meni će biti lakše svojem djetetu reći ne", izjava je jedne majke 11-godišnjaka. Drugi roditelji kažu kako su "zbog TikToka i sličnih" izgubili svoju djecu, tj. ona su cijele dane zauzeta korištenjem tehnologije umjesto da sudjeluju u obiteljskom životu.

It Takes a Village - projekt za zdravije djetinjstvo, bez mobitela
It Takes a Village - projekt za zdravije djetinjstvo, bez mobitela

Nakon što su određene škole počele zabranjivati mobitele, pojavila se i ova lokalna inicijativa da se oni djeci zabrane općenito. Jednom kada cijela stvar zaživi u zajednici Greystonesa, pokretači se nadaju da će se praksa proširiti i na ostatak Irske te da će imati pozitivan utjecaj na dobrobit djece. "Djetinjstvo je sve kraće i kraće, a mi imamo osjećaj da mnoga djeca nisu još emocionalno spremna posjedovati pametne uređaje", ističe voditeljica inicijative Rachel Harper, također i ravnateljica jedne lokalne škole.