Što smo najviše guglali u 2020.? Nije teško pogoditi...

Najnovija godišnja statistika o najtraženijim pojmovima u Hrvatskoj na Googleu za 2020. godinu malo će koga iznenaditi – teme pri vrhu ljestvice vrte se oko koronavirusa i rada od doma

Sandro Vrbanus srijeda, 9. prosinca 2020. u 11:35

Pita li vas netko za koju godinu, ili desetljeće, po čemu pamtite 2020. godinu, bit će to vrlo lako odgovoriti. Pandemija koronavirusa, rad i škola na daljinu, i ako ste u Zagrebu i okolici, veliki potres iz ožujka. Upravo ovi pojmovi, sasvim očekivano, dominiraju novom ljestvicom najtraženijih pojmova za ovu godinu na servisu Google Trends.

Na ljestvici ukupno najtraženijih pojmova u Hrvatskoj 2020. godine Google kaj najistaknutije trendove izdvaja Koronavirus, Google Classroom, Office 365 za škole, zagrebački potres te Kobea Bryanta, u veljači tragično preminulu košarkašku zvijezdu.

Tu su još i e-Propusnica, koja nam je jedno vrijeme trebala za kretanje među općinama, američki izbori, DIP (imali smo i mi izbore u srpnju, sjećate se?), dok izabrani američki predsjednik Joe Biden te, iz nekog čudnog razloga (točnije, ovog), "masoni" zaključuju popis od top 10 najtraženijih pojmova.

Neuobičajeno dug boravak kod kuće mnoge je, sigurno ste tome i sami svjedočili na društvenim mrežama, naveo na to da sami počnu više kuhati. Tako je Google složio i top listu najtraženijih recepata koje su Hrvati tražili, a njih predvode kruh, palačinke, Dalgona kava, musaka i pizza. Nakon toga slijede ćufte, tortilje, brownies, cheesacake i lazanje. Toliko o zdravoj prehrani u nas u vrijeme pandemije.

Kako nastaje potres i kako se moli krunica

Dakako, dok smo bili doma gledali smo i serije, pa smo najviše tražili La Casa de Papel, Ljubav osvetnika, Drugo ime ljubavi – uglavnom, dakle, sapunice i Netflix.

Kad smo u Google upisivali "Kako…" najčešće smo ga pitali "Kako napraviti kvasac", "Kako napraviti sredstvo za dezinfekciju", "Kako do e-Propusnice", "Kako napraviti masku" te "Kako nastaje potres" – o glavnim trendovima ove godine smo se, dakle, malo pokušali i obrazovati. Odmah nakon potresa pretraživali smo, zanimljivo, i "Kako se moli krunica", a na listi se našao i upit "Kako manje misliti". Sve, dakle, u skladu s time kakva nam je bila 2020. godina.

Guglali smo i aplikacije. Na ovoj ljestvici našli su se pojmovi: e-Propusnice, Zoom, Andrija, SuperSport (ipak su zatvorili kladionice), PBZ, PSK, "aplikacija za potrese", te aplikacija Stop COVID-19, koje, iako očito tražena, baš i nije korištena.

Najtraženije pojmove na svjetskoj razini Google je predstavio kratkim videom: