Vlada RH lansirala chatbot Andriju za borbu protiv koronavirusa

Andrija je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu. Izgrađen je na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu tvrtke Infobip

Sandro Vrbanus utorak, 14. travnja 2020. u 12:50

Danas je u Banskim dvorima predstavljen prvi domaći digitalni asistent namijenjen borbi protiv koronavirusa – Andrija – koji "živi" kao chatbot na WhatsAppu i odgovara na pitanja građana.

Andrija je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Izgrađen je na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

Donacija IT tvrtki

Andrija će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli pandemije COVID-19. U vremenu kada su liječnici opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i učinkovito građanima pružiti aktualne informacije i preporuke, kažu iz Vlade. Upiti prema Andriji su anonimni, tj. podaci o građanima koji će s njime chatati se ne prikupljaju. Cijeli projekt Vladu nije koštao ništa, budući da je riječ o donaciji IT kompanija koje su sudjelovale na projektu.

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

"Digitalni asistent koji nudi personalizirana rješenja i specifično odgovara na pitanja naš je pokušaj da dođemo do građana, pogotovo mlađih generacija, kako bismo im naznačili važnost odgovornog ponašanja i njihove uloge u borbi protiv bolesti", izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Andriju su stvorili stručnjaci za umjetnu inteligenciju kao projekt koji se sustavno nadograđuje. Građani njegovim korištenjem pomažu u razvoju, a u mogućnosti su i slati svoje ideje i prijedloge za buduće nadogradnje. Andriju možete pronaći na adresi Andrija.ai, a WhatsApp razgovor s njime možete pokrenuti na ovom linku