Najbolje web trgovine su Sonusart.hr i Zooplus.hr

Na konferenciji Ecommerce Day dodijeljene su nagrade web trgovcima u različitim kategorijama - saznajte tko su pobjednici

Vinko Krištić srijeda, 28. ožujka 2018. u 18:30

Internetska kupovina raste iz dana u dan. Istraživanje o online kupovini, Shopper's Mind 2018, pokazalo je da bar jednu online kupovinu mjesečno napravi čak 6 od 10 hrvatskih korisnika interneta, a samo 6 posto nikada nije kupovalo na internetu. Iako je online kupovina vrlo praktična, odvija se u digitalnom svijetu i tako se pojavljuju brojna pitanja o sigurnosti.

Na Ecommerce Day konferenciji održanoj 28. ožujka 2018. u Zagrebu govorilo se o problematici i trendovima u internetskoj trgovini, a u sklopu nje dodijeljene su i nagrade Web trgovac godine 2018. Konferencija se održava u organizaciji Shopper's Mind Hrvatska.

Nakon uvodne riječi organizatora uslijedilo je predavanje dr. Biljane Borzan, zastupnice u Europskom parlamentu, koja je govorila o ukidanju diskriminatornih praksi prema hrvatskim potrošačima. Hrvatski web trgovci imali su priliku iz prve ruke poslušati i dobiti odgovore na pitanja iz navedene problematike.

Uslijedila su predavanja iz raznih područja internetske trgovine, od slučajeva iz poslovne prakse, psihologije ponašanja potrošača, pa sve do mogućnosti plaćanja i načina efikasnog oglašavanja. Na kraju konferencije uslijedio je okrugli stol o Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR) kroz oči stručnjaka, prakse, kupca i trgovca.

Web trgovac godine 2018

Konferencija je zatvorena svečanim uručenjem nagrada najboljim web trgovcima. Web trgovac godine 2018 među većim trgovcima (Web Champion Award) postala je trgovina s opremom za kućne ljubimce, zooplus.hr, a među manjim trgovcima (Web Challenger Award) sonusart.hr, trgovina koja prodaje audio i video opremu. Kupci su za najbolju web trgovinu izabrali salonatech.com, trgovinu s opremom za dom koja je osvojila nagradu 1st People’s Choice Award. Podijeljene su i nagrade u pojedinim kategorijama, a u nastavku možete pročitati cijeli pregled 23 podijeljene nagrade možete pogledati u nastavku:

NAGRADE ZA WEB TRGOVCA GODINE 2018

Glavnu nagradu za veće web trgovce, Web Champion Award, dobila je online trgovina s najvećom ukupnom ocjenom i prošlogodišnjim prihodima većim od 7,5 milijuna kuna.
Glavnu nagradu za manje web trgovce, Web Challenger Award, dobila je online trgovina s najvećom ukupnom ocjenom i prošlogodišnjim prihodima nižim od 7,5 milijuna kuna.

Web Champion Award: zooplus.hr          
Web Challenger Award: sonusart.hr       

POSEBNE NAGRADE

Posebne nagrade 1st, 2nd i 3rd People’s Choice Award dobile su 3 web trgovine s najvećim ocjenama zadovoljstva kupaca.

1st People’s Choice Award: salonatech.com
2nd People’s Choice Award: djecjakolica.eu
3rd People’s Choice Award: svijet-beba.hr          

Posebnu nagradu Committee Award dobila je web trgovina s najvećom ocjenom stručne komisije.

Committee Award: ecco-verde.hr           

NAGRADE PO KATEGORIJAMA

Nagrade u pojedinačnim kategorijama, Category Award, dobile su web trgovine s najvećim ukupnim ocjenama unutar natjecateljskih kategorija.

Category Award, Audio & Video: sonusart.hr
Category Award, Automoto: kupigume.hr
Category Award, Books, School & Office: tvornica-snova.hr
Category Award, Fashion & Accessories: bibloo.hr
Category Award, Food & Beverage: malinca.hr
Category Award, Footwear: shop.ivancica.hr
Category Award, Fun & Gifts: partypops.hr
Category Award, Furniture: meblo.hr
Category Award, Group Buying & Services: ponudadana.hr
Category Award, Health & Beauty: wow-junkie.com
Category Award, Home & Garden: termometal.hr
Category Award, IT & Consumer Electronics: conrad.hr
Category Award, Kids & Family: emporium.hr
Category Award, Specialised Store: zooplus.hr
Category Award, Sports: keindl-sport.hr
Category Award, Telco & Mobile: mobis.hr
Category Award, Web Shopping Mall: mall.hr

Kako su se birali pobjednici?

Natjecanje Web trgovac godine već četvrtu godinu ima veliki ugled u javnosti, jer mu svake godine vjeruje sve više potrošača koji žele biti sigurni kojim online trgovinama mogu vjerovati, a online trgovci na taj način dobivaju uvid u stručnu ocjenu svoje trgovine i moguća poboljšanja. Ovogodišnje natjecanje oborilo je rekorde, sudjelovalo je čak 149 web trgovina.

Svi online trgovci koji su se prijavili na natjecanje morali su prikupiti barem 50 mišljenja kupaca, da bi se uspješno kvalificirali u nastavak natjecanja. Idući je korak bio ocjenjivanje trgovina na dva područja: zadovoljstvo kupaca i tehnička sukladnost trgovine s europskim standardima sigurne online kupovine. Potom su tri online trgovine s najvišim ocjenama iz spomenutih područja, uvrštene među finaliste. Finaliste je ocijenila međunarodna stručna komisija koja se sastojala od 29 članova, a vodila ju je predsjednica dr. Jelena Rašula (Shopper's Mind Hrvatska). Online trgovine koje su dobile najveću ukupnu ocjenu, postale su pobjednice u svojoj kategoriji.