TV preporuka: Stranger Things

U središtu nagrađivanog SF serijala grupa je dječaka koji nastoje pronaći nestalog prijatelja uz pomoć djevojčice s posebnim moćima. Svojim tempom i sadržajem uspijeva postići širu popularnost i izvrsne kritike.

Hrvoje Mostarac subota, 11. studenog 2017. u 21:00

Stranger Things (2016-) originalna je web serija koju su za Netflix napravili Matt Duffer i Ross Duffer. Priča počinje u ruralnom gradu Hawkinsu u Indiani 80-ih godina čiji stanovnici bivaju zahvaćeni misterioznom situacijom čije prijetnje nisu svjesni. Unatoč tome što je virtualno svatko u opasnosti, fokus se nastoji zadržati na grupi dječaka (Mike, Dustin, Lucas i Will) i ljudima koji su bliski njima. Opasnost predstavlja biće koje ima slobodan prolaz u našu dimenziju i nazad, i to zahvaljujući nehumanim eksperimentima koje je američka vladina agencija provodila u laboratoriju smještenom u okolici Hawkinsa. Djevojčica imena Eleven (Millie Bobby Brown) jedna je od tih eksperimentalnih subjekata i razvija se u jedan od glavnih likova kao dio grupe dječaka koji je nastoje skriti, pomoći i zaštiti dok im ona pomaže pronaći nestalog prijatelja.

Stranger Things serija je koja je osvojila brojne nagrade i nominacije, a kritika je hvali za gotovo sve - počevši od režije, scenarija, likova i glume pa do tempa, atmosfere i glazbene podloge. Premda Stranger Things ne može biti pohvaljen kao originalni sadržaj, on je uistinu jedan od najbolje snimljenih homagea. Kao fantasy, mystery i horror serija, Stranger Things je prije svega žanrovski homage i homage široj popularnoj kulturi 80-ih godina. Unatoč tome, jedinstvenost serije uspijeva doći do izražaja, a njena ukupnost ne dolazi u opasnost bivanja nespretno sastavljenim kolažom.

Počevši sa Stephen Kingom, Steven Spielbergom i John Carpenterom u filmu, The Clashom, Joy Divisionom i Vangelisom u glazbi, pa do elementa nostalgije kao što je pen and paper D&D, broj je zasluga ogroman i već su u velikoj mjeri dio gotovo svake kritike. Stoga bih nastavak želio posvetiti manje poznatom utjecaju u nastanku lika Eleven, i ujedno i djelu od osobnog značaja.

Naime, osim animiranom filmu Akira (1988), braća Duffer dali su veliku zaslugu i manje poznatoj japanskoj animaciji - Elfen Lied (2004). Eleven je sa svojim psihokinetičkim moćima i lošim iskustvima velikim djelom ogledalo upravo likovima Lucy i Nana iz animiranog serijala Elfen Lied. Nekonvencionalna skripta i režija nasilja u Elfen Liedu ipak je daleko od onoga što Stranger Things nudi. Unatoč povremenim izljevima bijesa u samoobrani koje ima Eleven, Stranger Things uvelike je blaži prikaz izmučenog ljudskog bića, a sama serija svojim duhom udružene djece prije svega podsjeća na filmove kao što su E.T (1982), The Goonies (1985) i Stand by Me (1986). S izuzetkom drame, to se ublažavanje prenosi i na sve druge elemente, od misterije do horora, te bi stoga Stranger Things mogao izgledati neozbiljno i razvodnjeno svima onima koji traže najviše upravo od tih elemenata.

S nedavno objavljenom drugom sezonom, Stranger Things sadrži ukupno 17 epizoda, s još dvije ili tri sezone u planu. Otkrića u prvoj sezoni čine misterij nešto slabijim u drugoj, no pohvalno je to što braća Duffer nisu pokušali tek replicirati prvu sezonu. Počnete li gledati, izvrsno proračunati cliffhangeri mnoge će držati sve do kraja sezona, stoga budite i sami proračunati.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi