TV preporuka: Stranger Things

U središtu nagrađivanog SF serijala grupa je dječaka koji nastoje pronaći nestalog prijatelja uz pomoć djevojčice s posebnim moćima. Svojim tempom i sadržajem uspijeva postići širu popularnost i izvrsne kritike.

Hrvoje Mostarac subota, 11. studenog 2017. u 21:00

Stranger Things (2016-) originalna je web serija koju su za Netflix napravili Matt Duffer i Ross Duffer. Priča počinje u ruralnom gradu Hawkinsu u Indiani 80-ih godina čiji stanovnici bivaju zahvaćeni misterioznom situacijom čije prijetnje nisu svjesni. Unatoč tome što je virtualno svatko u opasnosti, fokus se nastoji zadržati na grupi dječaka (Mike, Dustin, Lucas i Will) i ljudima koji su bliski njima. Opasnost predstavlja biće koje ima slobodan prolaz u našu dimenziju i nazad, i to zahvaljujući nehumanim eksperimentima koje je američka vladina agencija provodila u laboratoriju smještenom u okolici Hawkinsa. Djevojčica imena Eleven (Millie Bobby Brown) jedna je od tih eksperimentalnih subjekata i razvija se u jedan od glavnih likova kao dio grupe dječaka koji je nastoje skriti, pomoći i zaštiti dok im ona pomaže pronaći nestalog prijatelja.

Stranger Things serija je koja je osvojila brojne nagrade i nominacije, a kritika je hvali za gotovo sve - počevši od režije, scenarija, likova i glume pa do tempa, atmosfere i glazbene podloge. Premda Stranger Things ne može biti pohvaljen kao originalni sadržaj, on je uistinu jedan od najbolje snimljenih homagea. Kao fantasy, mystery i horror serija, Stranger Things je prije svega žanrovski homage i homage široj popularnoj kulturi 80-ih godina. Unatoč tome, jedinstvenost serije uspijeva doći do izražaja, a njena ukupnost ne dolazi u opasnost bivanja nespretno sastavljenim kolažom.

Počevši sa Stephen Kingom, Steven Spielbergom i John Carpenterom u filmu, The Clashom, Joy Divisionom i Vangelisom u glazbi, pa do elementa nostalgije kao što je pen and paper D&D, broj je zasluga ogroman i već su u velikoj mjeri dio gotovo svake kritike. Stoga bih nastavak želio posvetiti manje poznatom utjecaju u nastanku lika Eleven, i ujedno i djelu od osobnog značaja.

Naime, osim animiranom filmu Akira (1988), braća Duffer dali su veliku zaslugu i manje poznatoj japanskoj animaciji - Elfen Lied (2004). Eleven je sa svojim psihokinetičkim moćima i lošim iskustvima velikim djelom ogledalo upravo likovima Lucy i Nana iz animiranog serijala Elfen Lied. Nekonvencionalna skripta i režija nasilja u Elfen Liedu ipak je daleko od onoga što Stranger Things nudi. Unatoč povremenim izljevima bijesa u samoobrani koje ima Eleven, Stranger Things uvelike je blaži prikaz izmučenog ljudskog bića, a sama serija svojim duhom udružene djece prije svega podsjeća na filmove kao što su E.T (1982), The Goonies (1985) i Stand by Me (1986). S izuzetkom drame, to se ublažavanje prenosi i na sve druge elemente, od misterije do horora, te bi stoga Stranger Things mogao izgledati neozbiljno i razvodnjeno svima onima koji traže najviše upravo od tih elemenata.

S nedavno objavljenom drugom sezonom, Stranger Things sadrži ukupno 17 epizoda, s još dvije ili tri sezone u planu. Otkrića u prvoj sezoni čine misterij nešto slabijim u drugoj, no pohvalno je to što braća Duffer nisu pokušali tek replicirati prvu sezonu. Počnete li gledati, izvrsno proračunati cliffhangeri mnoge će držati sve do kraja sezona, stoga budite i sami proračunati.DLS Stereo - One savršena je baza za 2.1 audio sustav vašeg televizora

DLS FLATSUB Stereo One

550 x 165 x 300 mm, 32 Hz @-6dB, 8,5 kg, 80W za sub + 2x35W satelitsko pojačalo

3.199 3.999 kn Kupi

Zvučnici uz koje zabava nikada ne prestaje

DALI Opticon 5 Black

51 - 32,000 Hz, 30 - 150W, 88.0 dB, 891 x 195 x 310 mm, 15.6 kg

8.099 9.589 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi