Američki predsjednik ne smije blokirati korisnike na Twitteru

Vjerojatno najutjecajniji tviteraš današnjice, Donald Trump, od suda je dobio odluku prema kojoj je blokiranje drugih korisnika na ovoj društvenoj mreži kršenje američkog Ustava

Sandro Vrbanus srijeda, 10. srpnja 2019. u 16:13

Federalni prizivni sud SAD-a odlučio je, slijedom parnice pokrenute u New Yorku, da američki predsjednik Donald Trump ne smije na svojem Twitter računu blokirati druge korisnike. Trump je već godinama aktivni tviteraš, a s navikom slobodnog izražavanja na ovoj društvenoj mreži nije prestao ni kada je postao predsjednik. Čak nije promijenio ni "handle", pa i dalje umjesto službenog računa @POTUS koristi vlastiti račun @realDonaldTrump.

Putem Twittera Trump najavljuje svoje sljedeće poteze, prijeti ratom, poziva čelnike drugih zemalja na sastanke, ali se ponekad i "zakači" s neistomišljenicima i u afektu ih blokira. Blokiranje na Twitteru znači da blokirani korisnik ne može više vidjeti objave predsjednika, što je zasmetalo nekoliko građana, pa su se obratili sudu.

Parnica je ovoga tjedna okončana na Prizivnom sudu, koji je potvrdio da Donald Trump kao američki predsjednik ne smije blokirati građane SAD-a na Twitteru – jer je to krštenje slobode govora i pristupa javnim dužnosnicima, što je zajamčeno Prvim amandmanom Ustava SAD-a.

Niži sud prošle je godine potvrdio da Trump koristi svoj privatni Twitter račun kao državni dužnosnik, a samim time taj se kanal komunikacije smatra javnim i potpada pod zajamčenu slobodu govora, kojoj se pristup ne smije ograničavati. Ova odluka sada je i potvrđena.