Twitter najavljuje velike promjene kako bi poboljšao kvalitetu rasprave

Društvene mreže gotovo pa su nepovratno uništene toksičnim komentarima, govorom mržnje i lažnim vijestima. Twitter će pokušati malo spasiti situaciju

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. ožujka 2019. u 15:00

Vodstvo Twittera zadalo si je u zadatak nešto što se čini gotovo nemogućim – popraviti iskustvo korištenja te društvene mreže kroz promoviranje "zdrave rasprave", koja je bila misao vodilja i prilikom pokretanja tog servisa. Sada najavljuju jednu od najvećih promjena na Twitteru još otkako je on prvi puta stavljen na raspolaganje javnosti 2006. godine. Testna inačica nove Twitter aplikacije već se koristi unutar kompanije u beta izvedbi

Jednom kad zaživi u finalnoj inačici nova bi aplikacija trebala iz korijena promijeniti iskustvo tvitanja i interakcije s drugim korisnicima. Po uzoru na Snapchat i Instagram, Twitter će u svojoj novoj verziji veći naglasak staviti na kameru mobitela. Snimanje fotografija i videa bit će moguće pokrenuti jednostavnim "swipeom" unutar aplikacije, što bi trebalo korisnike motivirati da češće tvitaju multimedijalne sadržaje. Ova prva promjena već je stigla do nekih korisnika.

Skriven broj lajkova

Možda najveća promjena, i ona koja najviše iznenađuje, tiče se brojača likeova i retweetova pojedine objave. Po novome, broj ovakvih interakcija s određenim tvitom bit će skriven, a prikazat će se tek nakon što i sam korisnik lajka ili retvita taj tvit. Čak će i tipke za like, retweet i odgovor biti skrivene dok se na objavu ne klikne. Ova bi promjena, smatraju u Twitteru, trebala povećati kvalitetu rasprave.

Odgovori i duži threadovi bit će vizualno drugačije prezentirani i označeni različitim bojama kako bi se čitatelji lakše u njima snalazili, a u skladu s time promijenit će se i način prikaza više paralelnih razgovora – a sve kako bi se korisnici u sučelju lakše snalazili.

Od drugih promjena, čelnici Twittera obećaju kako će biti još proaktivniji u uklanjanju računa koji aktivno šire teorije urote ili lažne informacije. Za sada nije poznato koje od navedenih novih funkcija će zaživjeti u "pravoj" Twitter aplikaciji, no prilično je sigurno da su velike promjene na vidiku.