Twitterova dugo očekivana značajka mogla bi pratiti povijest uređivanja objava korisnika

Brojni su kritičari zabrinuti da bi uređivanje objava na Twitteru omogućilo korisnicima da promijene značenje tweeta nakon što on postane popularan na platformi. Pregled povijesti uređivanja riješio bi taj problem

Matej Markovinović utorak, 19. travnja 2022. u 06:00

Twitter je početkom mjeseca razveselio korisnike objavom da će im uskoro omogućiti uređivanje tweetova nakon što ih objave. Kako prolaze dani od tvrtkine prvobitne objave, tako se otkriva sve više detalja o toj dugo očekivanoj značajki.

Naime, softverska inženjerka Jane Manchun Wong, objavila je da bi uređivanje tweeta pomoću Twitterove nadolazeće značajke, moglo ostaviti digitalni trag povijesti objave.

„Izgleda da je Twitterov pristup uređivanju tweeta nepromjenjiv (immutable). Umjesto da promijeni tekst tweeta unutar iste objave, istog ID-a, on ponovno stvara novi tweet s izmijenjenim sadržajem, zajedno s popisom starih objava prije uređivanja“, objašnjava Manchun Wong.

Manchun Wong navodi da još nije u potpunosti jasno kako će se korisnicima prikazivati povijest uređivanja tweetova i hoće li uopće. No, ako Twitter odluči omogućiti svima da pristupe povijesti objave, to bi moglo riješiti zlouporabu uređivanja te tako „umiriti“ kritičare nadolazeće značajke, prenosi The Verge.

Kako bi Twitterova značajka za uređivanje mogla izgledati u praksi, objavio je Alessandro Paluzzi, developer mobilnih aplikacija. Naime, ako se njegova snimka zaslona pokaže točnom, „Edit Tweet“ opcija pojavit će se u izborniku na desnoj strani tweeta.

Odabirom opcije otvara se prozor koji izgleda baš poput onog za obično sastavljanje tweeta, samo što je već popunjen sadržajem prethodne objave. U donjem desnom kutu, međutim, stoji „Update“, umjesto „Tweet“. Valja napomenuti da Paluzzijev snimak zaslona ne prikazuje opciju za pregled povijesti uređivanja tweeta, no on tvrdi da će se ona uistinu pojaviti u budućnosti.