AI generirani virtualni Andy Warhol otkriva detalje iz svog dnevnika za potrebe dokumentarnog filma

Nova Netflixova televizijska serija koristi umjetnu inteligenciju kako bi dala glas pokojnoj ikoni pop arta

Mladen Smrekar petak, 11. ožujka 2022. u 13:40

Pop art ikona Andy Warhol (1928. - 1987.) bio je poznat po kratkim, nejasnim odgovorima u televizijskim intervjuima. Jednom je tako u Merv Griffin Showu govorio šaptom, gotovo isključivo odgovarajući na pitanja jednostavnim "da" ili "ne".

Nasuprot tome, umjetnik je bio mnogo otvoreniji u svojim osobnim dnevnicima, koje je sedamdesetih godina svakodnevno diktirao svom prijatelju Patu Hackettu. Ovi jedinstveno osobni prikazi Warholovog aktivnog društvenog života i umjetničke prakse postavili su temelje za Netflixovu seriju, "Dnevnici Andyja Warhola", dostupnu na Netflixu. 

U šest jednosatnih epizoda, emisija sadrži intervjue s raznim ljudima koji su poznavali Warhola, među kojima su redatelj John Waters, glumac Rob Lowe, umjetnik Glenn Ligon i povjesničarka umjetnosti Donna de Salvo.

Onima koje više zanima tehnički aspekt serije, bit će zanimljivo da su autori dobili dopuštenje Zaklade Andyja Warhola da stvore umjetnom inteligencijom generiran Warholov glas koji će ispričati detalje iz njegovog života.

Umjetno generirani Warholov glas progovara izvornim pitsburškim naglaskom
Umjetno generirani Warholov glas progovara izvornim pitsburškim naglaskom

Producenti su surađivali s kanadskom tvrtkom Resemble AI kako bi pravog glumca Billa Irwina povezali s verbalnim elementima specifičnim za Warholov izvorni pitsburški naglasak. Krajnji rezultat je Rezultat je pomalo ukočen deepfake glas koji naglas čita retke iz Warholovog dnevnika.

Serija "Dnevnici Andyja Warhola" dostupna je na Netflixu
Serija "Dnevnici Andyja Warhola" dostupna je na Netflixu

Kako zvuči  umjetnom inteligencijom generirani Warhol može se čuti u odlomku iz trailera: "Ja sam samo nakaza", kaže Warholov glas tijekom jedne sekvence. "Ni s kim nisam bio jako blizak. Iako sam, valjda, htio biti.”