AI ilustracijom pobijedio na prestižnom fotografskom natječaju, pa odbio nagradu

Njemački umjetnik prijavio je svoju "fotografiju" na natječaj Sony World Photography Awards, osvojio prvu nagradu u otvorenoj kategoriji za kreativne uratke, pa potom priznao da je nije zaista fotografirao

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. travnja 2023. u 22:25

Novi "skandal" protresao je svijet fotografije ovih dana, kada su proglašeni pobjednici slavnog fotografskog natječaja Sony World Photography Awards. Naime, u otvorenoj kategoriji kreativnih rješenja, prvu je nagradu odnio njemački umjetnik Boris Eldagsen, sa svojim uratkom Pseudomnesia: The Electrician. Po osvajanju nagrade Eldagsen ju je – odbio, pa potom na svojim stranicama objasnio i razlog.

Njegova pobjednička fotografija uopće nije – fotografija! Naime, stvorio ju je jednim od popularnih AI alata za generiranje ilustracija, pa je prijavio na natječaj namjerno, kako bi vidio hoće li itko posumnjati u njezinu autentičnost. Kao što vidimo, u svojoj je namjeri potpuno uspio.

Htio pokrenuti raspravu

"Hvala vam što ste odabrali moju sliku i tako doveli do ovog povijesnog trenutka, budući da je riječ o prvoj AI generiranoj slici koja je pobijedila na prestižnom međunarodnom natječaju FOTOGRAFIJA", piše kreativni umjetnik. "Koliko vas je posumnjalo da je ona stvorena AI-jem?", pita se dalje Eldagsen, pa naglašava kako se AI ilustracije ne bi smjele izravno natjecati s fotografijama na ovakvim natječajima. "Riječ je o sasvim različitim stvarima, AI nije fotografija, pa ću stoga i odbiti ovu nagradu", kaže.

Pseudomnesia: The Electrician 📷 Boris Eldagsen / AI
Pseudomnesia: The Electrician Boris Eldagsen / AI

Kad je riječ o motivima, Eldagsen piše da se na ovaj način prijavio namjerno, kako bi provjerio jesu li fotografski natječaji spremni za AI slike. Pokazalo se da nisu, pa je ovaj umjetnik samim time ostvario svoj cilj – pokrenuo je raspravu o tome što se može smatrati fotografijom, odnosno može li definicija fotografije biti dovoljno široka da obuhvati i generativne AI alate.

Eldagsen je inače fotograf s 30-godišnjim iskustvom, koji se sada bavi ilustriranjem uz pomoć umjetne inteligencije. Organizatorima, koje je ovako nasamario, poručio je da nagradu, ako ne znaju što bi s njom sada, proslijede fotografskom festivalu u ukrajinskoj Odesi.

Podsjetimo, ovo nije prvi puta da se slična nagrada dodjeljuje slici nastaloj uz pomoć AI alata. No, prvi puta radilo se o natječaju za digitalne ilustracije, na kojoj je pobijedila digitalna ilustracija nastala, ne uz pomoć Photoshopa ili takvih alata, već uz pomoć generativnog AI alata Midjourney.