Amazon najavljuje AI čip i 'chatbot' zvan Q

Velike novosti objavljene su tijekom godišnje AWS re:Invent konferencije o računalstvu u oblaku u Las Vegasu

Mladen Smrekar nedjelja, 3. prosinca 2023. u 06:00
U posljednjih nekoliko mjeseci Amazon je drastično povećao svoja ulaganja u AI 📷 Yender Gonzalez, Unsplash
U posljednjih nekoliko mjeseci Amazon je drastično povećao svoja ulaganja u AI Yender Gonzalez, Unsplash

Amazon slijedi trendove, svoje karte baca na generativnu umjetnu inteligenciju i najavljuje lansiranje novog AI chatbota te čipova za AI rješenja. Ova najava, protumačena kao rezultat uspjeha alata kao što je OpenAI-jev ChatGPT, objavljena je tijekom godišnje AWS re:Invent konferencije o računalstvu u oblaku u Las Vegasu koja se završava upravo danas.

Amazonov chatbot

Novi Amazonov bot, nazvan Q, bit će namijenjen poslovnoj upotrebi. Rečeno je da može sintetizirati sadržaj, pojednostaviti svakodnevnu komunikaciju i pomoći zaposlenicima u svakodnevnim zadacima.

Amazon je dodao da tvrtke također mogu povezati Q sa svojim podacima i sustavima kako bi dobile relevantnije, prilagođeno iskustvo, naglašavajući da bi to rješenje tvrtke zaštitilo od problema s autorskim pravima koji proizlaze iz upotrebe Q-a.

Novi čipovi

Tijekom konferencije, Amazonova AWS jedinica za oblak najavila je i da će kupcima ponuditi nove čipove za izradu i pokretanje AI aplikacija, uglavnom novi Trainium2 AI čip i Graviton4 procesor opće namjene. 

AWS Graviton 4 i AWS Trainium 2 prototipovi  📷 Business Wire
AWS Graviton 4 i AWS Trainium 2 prototipovi Business Wire

Štoviše, tvrtka je otkrila da planira ponuditi pristup najnovijim Nvidijinim čipovima. Potražnja za ovim proizvodima naglo je porasla u posljednje dvije godine zbog sve veće potražnje za generativnim AI rješenjima, što je uzrokovalo nestašicu ovih čipova. Konkretno, AWS je rekao da će ponuditi pristup Nvidijinim najnovijim H200 AI grafičkim procesorskim jedinicama. 

Q će biti namijenjen poslovnoj upotrebi, najavljuju u Amazonu 📷 Amazon
Q će biti namijenjen poslovnoj upotrebi, najavljuju u Amazonu Amazon

U posljednjih nekoliko mjeseci Amazon je povećao svoja ulaganja u AI. U rujnu je kompanija najavila da će uložiti do četiri milijarde dolara u Anthropic, tvrtku za umjetnu inteligenciju koju su osnovali bivši zaposlenici OpenAI-ja. Amazon također već posjeduje Mechanical Turk, uslugu za obuku AI modela.