Britanski Wayve prikupio milijardu dolara za razvoj AI-a za autonomna vozila

U C-rundi financiranja startup sa sjedištem u Londonu osigurao je ogromnu financijsku podršku od ulagača, koje predvode značajna imena tehnološkog svijeta, SoftBank, NVIDIA i Microsoft

Sandro Vrbanus srijeda, 8. svibnja 2024. u 10:26

Još jedan projekt autonomne vožnje koja se oslanja na umjetnu inteligenciju razvija se u Velikoj Britaniji. Startup Wayve, sa sjedištem u Londonu, osnovan je 2017. godine i jedan je od onih koji planiraju automatizirati vožnju automobilima. Njihov glavni fokus je na "utjelovljenoj umjetnoj inteligenciji" (embodied AI), čiji je zadatak preoblikovati način na koji strojevi, u ovom slučaju autonomna vozila, ostvaruju interakciju s ljudima, uče od njihovih ponašanja u stvarnom okruženju te tako čine autonomnu vožnju sigurnijom i korisnijom.

Ulagači SoftBank, NVIDIA i Microsoft

Za svoj rad ovaj je startup već prikupljao sredstva od ulagača, no nova C-runda financiranja daleko im je najveća do sada. Od više su ulagača prikupili čak 1,05 milijardi dolara (0,98 milijardi eura) svježeg kapitala. Osim tog iznosa, pozornost privlače i imena ulagača: rundu su, naime, predvodili japanski tehnološki investicijski fond SoftBank, ali i danas najznačajnije tvrtke iz AI svijeta, Microsoft i NVIDIA.

Utjelovljeni AI, kažu iz Wayvea, predstavlja novu granicu u inovacijama u području umjetne inteligencije. Ide korak dalje od generativne umjetne inteligencije i velikih jezičnih modela u načinu shvaćanja okoline, pa ulagači u ovu britansku kompaniju očito smatraju da je u to vrijedno uložiti tako velik novac.  Ta vrsta umjetne inteligencije, kažu, bit će dovoljno moćna da se u stvarnim prometnim situacijama ponaša kao čovjek, rješava ih bez striktnih pravila ili uzoraka u ponašanju, pa je u stanju bolje reagirati na nepredvidive situacije i ponašanja drugih vozača, pješaka i općenito promjene u okolini.

Jedan od proizvoda kompanije Wayve je model LINGO-2, koji objedinjuje računalni vid, razumijevanje jezika i autonomnu vožnju. Oslanja se na predviđanje sljedeće riječi, svojstveno LLM-ovima, kako bi predvidio sljedeći potez ostalih sudionika u prometu i "razumio" situaciju na cesti kao što je razumije i čovjek. Autonomni automobil opremljen takvom tehnologijom – vizija je Wayvea – imao bi "intuiciju", sučelje koje odgovara na jezične naredbe, a mogao bi usvojiti i određeni stil vožnje, po zahtjevu putnika. Sad imaju i dodatnu milijardu dolara za ostvariti tu viziju.