ChatGPT uskoro dobiva kineskog konkurenta, iza kojeg stoji Alibaba

Kineski tehnološki div Alibaba najavljuje kako će uskoro u svoje usluge integrirati umjetno inteligentnog chatbota, Tongyi Qianwen, koji će raditi i na engleskom i na kineskom jeziku

Sandro Vrbanus utorak, 11. travnja 2023. u 20:37

Val primjene novih umjetno inteligentnih chatbota proširio se i na Kinu, gdje je tamošnja najveća tehnološka kompanija, Alibaba, najavila javno lansiranje vlastitog jezičnog modela umjetne inteligencije. Tongyi Qianwen, u slobodnom prijevodu "traženje odgovora na tisuće pitanja", bit će AI sustav integriran u razne aspekte poslovanja Alibabe u skorijoj budućnosti. U objavi nije rečeno mnogo, ali je pojašnjeno da će zadatak novog chatbota, pandana ChatGPT-u, biti "omogućiti klijentima i developerima stvaranje novih AI značajki na cjenovno prihvatljiv način".

Integracija u više aplikacija

Alibaba ovim potezom "jaši na valu" umjetne inteligencije koji se dogodio proteklih mjeseci, a potiču ga generativni AI sustavi, jezični modeli i općenito sustavi smješteni u oblaku. Upravo iz tog razloga za razvoj Tongyi Qianwena je zadužen odjel Alibaba Cloud Intelligence, jedan od većih pružatelja cloud usluga u svijetu.

Tongyi Qianwen bit će integriran u sve poslovne aplikacije unutar Alibabinog ekosustava, kako bi poboljšao korisničko iskustvo – od komunikacije, trgovine, pretraživanja navigacije, pa uključujući i pametne glasovne asistente i razne zabavne primjene. Imat će mogućnost sporazumijevati se na kineskom ili engleskom jeziku, a prve usluge u koje će biti integriran su DingTalk (alat za suradnju na daljinu) te Tmall Genie, sustav glasovnog pomoćnika na pametnim zvučnicima.

Unutar DingTalka pomoći će u sažimanju dugačkih tekstova, pisanju zapisnika sa sastanaka, kreiranju dopisa, ponuda i slično. Omogućit će korisnicima i stvoriti vlastitu jednostavnu aplikaciju samo fotografiranjem skice njezinog sučelja, nacrtanoga na papiru. Zvučnici iz serije Tmall Genie uz AI će pružati bolje i prirodnije iskustvo razgovora, što će biti rezervirano samo za korisnike iz Kine.

U sljedećim iteracijama Tongyi Qianwen će dobiti i podršku za multimodalni rad, tj. razumijevat će i slike, pretvarat će tekst u ilustracije i slično.