Googleov AI pomoćnik za novinare prikazan odabranim izdavačima u SAD-u

New York Times, Washington Post i Wall Street Journal su među novinskim kućama kojima je Google dao rani uvid u svoj alat Genesis, sposoban stvarati sadržaj za vijesti iz dostupnih informacija

Sandro Vrbanus subota, 22. srpnja 2023. u 10:33

Američki mediji doznaju kako su neki od njihovih kolega, primarno visoko pozicionirani članovi uprava u velikim novinskim kućama, nedavno dobili ekskluzivan uvid u novi jezični model iz Googleove radionice. Radi se, navodno, o modelu Genesis, specijaliziranome za poslove koje bi inače obavljali novinari. Prvi pogled na novi alat dobili su predstavnici novina New York Times, Washington Post i Wall Street Journal, među ostalima.

AI pomoć ili zamjena za novinare?

Sustav, prema upućenim izvorima, koristi jezični model umjetne inteligencije kako bi prikupljao podatke o aktualnim događajima te iz njih stvarao tekstove za objavu – zamijenio bi, dakle, dio novinara na "desku" u novinskim redakcijama ili bi im mogao biti vrlo koristan asistent. Automatizirao bi mnoge radnje i oslobodio vrijeme ljudima za obavljanje drugih zadataka, kažu. Google navodi da ovaj sustav ima cilj odvratiti novinsku struku od "stupice" generativne umjetne inteligencije, koja, kako znamo, često zna "halucinirati" i nije sasvim pouzdan izvor informacija.

Neki od vodećih ljudi novinskih kuća kažu kako ih je uvid u ovaj alat prilično uznemirio, odnosno da Google uzima zdravo za gotovo trud koji se inače ulaže u stvaranje točnog i privlačnog medijskog sadržaja. Službeno, iz Googlea kažu kako su tek u ranoj fazi istraživanja ove ideje: "Jednostavno rečeno, ovi alati nisu namijenjeni i ne mogu zamijeniti ključnu ulogu novinara u izvještavanju, stvaranju i provjeri činjenica u svojim člancima", poručili su za NYT.

Sergey Brin se vratio na posao

Kako bi pomogao u razvoju umjetne inteligencije, kojom bi Google konkurirao OpenAI-ju i drugima, na operativne se zadatke vratio i suosnivač kompanije, Sergey Brin. On je od 2019. izvan upravljačkih struktura i nije upleten u svakodnevne zadatke, no sada je tri do četiri dana tjedno viđen u uredima, sudjeluje na sastancima te vodi zapošljavanja stručnjaka u području umjetne inteligencije.

Navodno mu je fokus na sustavu kodnog naziva Gemini, novog izravnog konkurenta ChatGPT-u, točnije modelu GPT-4. Iako Google već ima svoj Bard, ovaj bi ga projekt trebao nadograditi i unaprijediti, a glavni operativac na njemu je Demis Hassabis, šef odjela DeepMind.