Nakon strelovitog rasta u početku, posjećenost izravno ChatGPT-u sada usporava

Najpoznatiji AI sustav danas, ChatGPT, postao je aplikacija s rekordno brzim priljevom korisnika, no i tom je eksplozivnom rastu nekada morao doći kraj

Sandro Vrbanus petak, 5. svibnja 2023. u 11:44

ChatGPT, umjetno inteligentni chatbot iza kojeg stoji veliki jezični model organizacije OpenAI, u prvih je pet dana od svojeg lansiranja bio privukao milijun korisnika, čime je oborio dotadašnje rekorde za jednu digitalnu platformu. Dogodilo se to u studenome prošle godine, da bi već u siječnju imao 100 milijuna korisnika i oko 266 milijuna posjeta.

ChatGPT privukao milijarde posjeta

SimilarWeb je potom zabilježio čak milijardu posjeta (što ne znači i milijardu korisnika!) njegovoj web stranici u veljači, a u ožujku ove godine taj je broj dosegnuo oko 1,6 milijardi. No, isprva eksponencijalni rast sada je značajno usporio, pokazuju podaci, također prikupljeni unutar sustava SimilarWeba.

ChatGPT je u travnju zabilježio porast broja posjeta od "samo" 12,6%, pa se brojač na kraju mjeseca zaustavio na 1,76 milijardi. To je i dalje više nego što se mjesečno "klika" na bing.com, nytimes.com ili cnn.com, ali predstavlja tek oko 2% broja posjeta koje mjesečno zabilježi Google.com, kažu iz ove analitičarske kuće.

Posjećenost ChatGPT-a i usporedba s tražilicama 📷 SimilarWeb
Posjećenost ChatGPT-a i usporedba s tražilicama SimilarWeb

Ovo usporavanje strelovitog rasta objašnjava se kako zasićenjem tržišta, tako i činjenicom da je najnoviji jezični model, GPT-4, sada već integriran u Bing i druge vanjske usluge, dostupan je i putem API-ja, pa određeni dio korisnika nema potrebu koristiti njegovo web sučelje (koje je, spomenimo, bilo zamišljeno tek kao eksperimentalni prikaz mogućnosti chatbota).

"Žrtva" je Stack Overflow

Rast ChatGPT-a, smatraju analitičari, ne predstavlja značajnu prijetnju klasičnim internetskim tražilicama, iako je već po prometu prestigao Bing i DuckDuckGo. Zanimljivo, u prvim mjesecima dostupnosti, primijećen je tek njegov značajniji utjecaj na Stack Overflow, stranicu gdje programeri surađuju, razmjenjuju iskustva i programski kod. U ožujku je tako ovaj servis imao 13,9% manji broj posjeta nego godinu prije toga, pa analitičari zaključuju da se dio programerskih upita sada već "prelio" na ChatGPT, koji također može pomoći u pisanju ili ispravljanju programskog koda.