Nemate ideju kako napisati dobar "prompt"? Provjerite ovaj repozitorij

Autori moćnog AI chatbota Claude objavili su korisnu biblioteku detaljnih i kvalitetno napisanih "promptova" za jezične modele, koji bi mogao mnogima biti od koristi

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. ožujka 2024. u 16:30

Htjeli biste odraditi neki zadatak uz pomoć ChatGPT-a ili sličnog umjetno inteligentnog chatbota, no niste baš vični pisanju promptova? Ili ste iskusni u tome, ali više nemate ideja kako dobiti kvalitetniji odgovor od preferiranog jezičnog modela? Očito je da se mnogi korisnici susreću s takvim izazovima, jer je kompanija Anthropic, koja stoji iza chatbota Claude, odlučila pokrenuti repozitorij kvalitetnih promptova.

Promptanje bez po' muke

U njemu se trenutačno može naći više desetaka optimiziranih tekstualnih zadataka za velike jezične modele, primjenjivih u privatnim ili poslovnim zadacima. Od provođenja raznih analiza podataka, preko stvaranja jednostavnih web stranica ili pisanja programskog koda, pa sve do zabavnih aktivnosti kao što su kuhanje ili smišljanje sarkastičnih komentara – u ovom repozitoriju već sada ponuda je prilično široka.

Dio ponuđenih predefiniranih promptova
Dio ponuđenih predefiniranih promptova

Uz svaki ponuđeni upit dobiva se i osnovni primjer odgovora, kakav bi ponudio Claude, a jednostavnim prilagođavanjem zadataka svojim potrebama svatko može dobiti ono što mu u tom trenutku treba kao rezultat. Iako iza svega stoje tvorci Claudea, princip pisanja promptova isti je za sve jezične modele, pa se primjerima iz ove kolekcije možete poslužiti i na Geminiju, ChatGPT-u ili nekom trećem chatbotu.