OpenAI pobijedio bivše profesionalce u Doti 2

Sustav umjetne inteligencije koji je istreniran za igranje Dote 2 do sada je pobjeđivao "obične" igrače, a sada su pali i bivši profesionalci

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. kolovoza 2018. u 20:49

Tim od pet računalnih neuronskih mreža, umjesto pet ljudskih igrača, OpenAI Five osmišljen je kako bi se natjecao s ljudima u igranju Dote 2, popularne eSport igre. Već smo izvještavali o njegovom napretku i pobjedama nad "običnim" ljudskim igračima. No, OpenAI Five napreduje velikim koracima – a kako i ne bi kada samo u jednom danu može steći 180 godina "iskustva" u igranju.

Sada stiže vijest kako je, u sklopu priprema za turnir The International koji će se održati kasnije ovoga mjeseca, računalni tim dobio dvije partije protiv bivših profesionalnih eSport igrača Dote 2. Ovaj tim nalazi se među samo 0,05% najboljih na svijetu, a izgubio je od umjetne inteligencije rezultatom 2:1.

Podsjetimo, Open AI je neprofitna organizacija koja razvija algoritme umjetne inteligencije, a njihov sustav za igranje Dote koristi 256 GPU-ova i 128 tisuća CPU-ova kako bi uspješno obavljao kompleksne zadaće poput suradnje i timske igre. Osim samostalnog igranja "180 godina na dan", tim koji stoji iza ovog sustava kontinuirano poboljšava algoritme i neuronske mreže, prilagođava vremena reakcije unutar igre onome ljudskih igrača, te pomaže u razvoju novih strategija.

Konačni cilj cijelog projekta jest suprotstaviti Open AI Five tim pobjedniku spomenutog turnira The International, najvećeg svjetskog turnira u Doti 2 koji se održava u Vancouveru od 20. do 25. kolovoza.