Umjetna inteligencija pobjeđuje ljude i u Doti 2

"Tim" od pet neuronskih računalnih mreža združenim je snagama počeo pobjeđivati ljudske igrače u popularnoj esports igri

Sandro Vrbanus petak, 29. lipnja 2018. u 06:00

Umjetna inteligencija do sada je ljude pobjeđivala u mnogim poljima, da bi pobjedom u drevnoj kineskoj igri Go i šahu konačno pokazala da je spremna za nove, neslućene izazove. Jedan od takvih izazova je sučeljavanje s profesionalnim igračima esportova, pa je neprofitna organizacija OpenAI pokušala, i uspjela, "istrenirati" sustave umjetne inteligencije i za ovaj zadatak.

U te su svrhe oformili tim od pet neuronskih računalnih mreža, OpenAI Five, koji je "učio" kako igrati popularnu esport igru Dota 2. Sustav ima mogućnost skupiti čak 180 godina "iskustva" u igranju u samo jednom danu, pa nije čudo da vrlo brzo napreduje. U tome mu, dakako, pomaže i ne baš zanemariva procesorska snaga čak 256 GPU-ova i 128 tisuća CPU-ova.

Prepreke za AI u igranju Dote u odnosu na igre na ploči predstavlja činjenica da se u ovoj igri potrebno snalaziti poput čovjeka, pratiti mnoštvo pravila i prilagođavati se okolini i situaciji. Zbog toga su stručnjaci iz OpenAI-ja morali razviti nove tehnologije strojnog učenja, što su do u detalje pojasnili na svojem blogu.

U konačnici su dobili "ekipu" od pet neovisnih sustava umjetne inteligencije koji su u stanju međusobno surađivati i pratiti timsku strategiju, fokusirati se na dugoročne ciljeve i koordinirati akcije. U posljednjih nekoliko mjeseci ova je ekipa bilježila konstantan napredak igranja, a u usporedbi s ljudima počela je reagirati brže, poteze vući točno do u frame, da bi u konačnici ovih dana počela pobjeđivati ljudske igrače.

Sljedeći cilj za OpenAI Five je esports turnir The International u kolovozu, kada će se ovaj sustav sučeliti s najboljim profesionalnim igračima Dote 2 na svijetu.