Tweet posvađao znanstvenike: je li AI doista postala svjesna ili je to samo hype?

Dugogodišnja debata rasplamsala se prošlog tjedna na društvenim mrežama i do vikenda postala tema novinskih osvrta

Mladen Smrekar ponedjeljak, 14. veljače 2022. u 06:00

Doista, je li umjetna inteligencija već postala svjesna ili će se to dogoditi u skoroj budućnosti? Ilya Sutskever, vrhunski istraživač OpenAI-ja, misli da je AI već pomalo samosvjesna i svoja razmišljanja proteklog tjedna zapisao u poruci na Twitteru. To je odmah izazvalo burnu reakciju drugih istraživača, a debata se proširila nakon što se o njoj raspisao i Futurism.

Sve je počelo kada je Sutskever u četvrtak tvitao "možda su današnje velike neuronske mreže pomalo svjesne". Naoko bezazlena izjava naišla je na trenutnu i brzu reakciju. Toby Walsh, istraživač umjetne inteligencije UNSW Sidney, smatra da se time narušava uobičajeno razmišljanje o umjetnoj inteligenciji; čak se u pitanje dovodi njena evolucija.

Stvarne prijetnje

Nakon svake objave takvih spekulativnih komentara potrebni su mjeseci truda da se razgovor vrati u normalne tokove i da se opet razgovara o stvarnim prijetnjama koje sa sobom donosi umjetna inteligencija, sukus je Walshovog stava.

Za nezavisnog sociotehnologa Jürgena Geutera, Sutskeverovo je gledište najblaže rečeno nerealno. Ovaj pokušaj nema temelja u stvarnosti, smatra Geuter koji sumnja da iza toga možda stoji reklama za još jedan novi startup koji se bavi velikim brojem jednostavnih statistika.

S Geuterom se slaže i Leon Derczynski, izvanredni profesor na Sveučilištu u Kopenhagenu: 

"Možda postoji čajnik koji kruži oko Sunca negdje između Zemlje i Marsa. To se čini razumnijim od Ilyjinog razmišljanja jer stroj za orbitu postoji, a imamo i dobre definicije čajnika", zapisao je Derczynski.

Strah od tehnologije

Potpredsjednik Citija i stručnjak za duboko učenje Valentino Zocca dodao je pak kako umjetna inteligencija "nije svjesna, ali očito je hype važniji od bilo čega drugog".

Tvrdnje da umjetna inteligencija može biti ili može postati svjesna kod mnogih ljudi izazivaju strah od tehnologije, a vrijeme će pokazati tko je bio u pravu.