U ovih se 10 sektora najčešće koristi ChatGPT

Istraživanje Indusfacea pokazuje da se ChatGPT najčešće koristi u oglašavanju, pravnom sektoru te medijima i umjetnosti

Matej Markovinović srijeda, 4. listopada 2023. u 18:15
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Od pokretanja ChatGPT-a prošlog studenog, korištenje umjetne inteligencije je sve češće, osobito na radnim mjestima. Želeći saznati više o upotrebi OpenAI-jevog popularnog chatbota u tvrtkama diljem Ujedinjenog Kraljevstva, Indusface je napravio istraživanje na uzorku od 2.000 radnika u 25 različitih sektora.

Naime, istraživanje otkriva da se ChatGPT najviše koristi u oglašavanju. Konkretnije rečeno, čak ga 39 posto ispitanih radnika tog sektora koristi u svom poslu. Njih 11 posto koristi AI chatbot više od jednom tjedno, ali postoje i oni koji kažu da ga nikada neće koristiti. Njih je pet posto.

Nadalje, 38 posto ispitanih zaposlenika u pravnom sektoru priznaje da koristi ChatGPT na radnom mjestu. Iz Indusfacea ističu da taj podatak nije uopće iznenađujuć, jer nedavna izvješća pokazuju da AI preoblikuje pravni sektor poboljšavajući učinkovitost ugovora i automatizaciju pojedinih dijelova posla.

Treće mjesto po učestalosti korištenja ChatGPT-a, zauzima sektor umjetnosti i medija. Podaci pokazuju da 33 posto ispitanih zaposlenika tog sektora koriste AI chatbot za svoj rad. Njih 13 posto priznaje da ga koristi barem jednom tjedno.

10 sektora u kojima se najčešće koristi ChatGPT

Sektor Postotak radnika koji koriste ChatGPT
Oglašavanje 39%
Pravni sektor 38%
Mediji i umjetnost 33%
Informacijske i komunikacijske tehnologije 30%
Graditeljstvo 30%
Nekretnine 29%
Proizvodnja 29%
Korisnička podrška 29%
Zdravstvo 28%
Vlada i obrana 28%

Istraživanje Indusfacea pokazuje da se ChatGPT koristi najčešće za pisanje izvješća, prevođenje, istraživanje te slanje mailova. Usprkos tome, ističe se kako čak 55 posto ispitanih radnika kaže da nema povjerenja u suradnju s tvrtkama koje u svom poslovanju koriste ChatGPT ili neki drugi AI chatbot.

Više informacija dostupno je na sljedećoj poveznici.

Anketa Glasanje do 11.10.2023. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: