WWDC 2024: Apple "oteo" kraticu AI, pa ona za njih znači Apple Intelligence

Kao što se očekivalo, Apple je snažno zagazio u područje generativne umjetne inteligencije. Nisu tu ni po čemu "izmislili toplu vodu", ali su sve postojeće tehnologije upakirali na tipičan Appleov način

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. lipnja 2024. u 22:00

Hoće li Apple napokon predstaviti dostojnog konkurenta ChatGPT-u, Copilotu, Geminiju i ostalim poznatim sustavima generativne umjetne inteligencije? Najveće je to pitanje koje se postavljalo prije početka WWDC-a, godišnje developerske konferencije na kojoj se redovito govori o novitetima u području softvera unutar Appleovog ekosustava.

Apple se, dakle, morao na kraju WWDC keynotea osvrnuti na umjetnu inteligenciju. Kažu da sve što je na njoj zasnovano mora biti sigurno, integrirano, moćno, intuitivno i personalizirano. Takvu umjetnu inteligenciju nazivaju "osobnom", a sustav koji su razvili nazvali su Apple Intelligence. Na tome su radili, kažu, dugo vremena, kako bi iskoristili najbolje od alata generativne inteligencije. Svi danas predstavljeni OS-ovi imat će ugrađen njihov AI, koji će korisniku davati najbolje od sebe, uz zaštitu privatnosti.

Od mogućnosti, ističu se razumijevanje jezika, slika, konteksta i akcija, kako bi se virtualnim asistentom korisniku olakšalo svakodnevne zadatke. Tako će AI ubuduće pomagati u onome što smo već drugdje vidjeli – uređivanju i kreiranju teksta, sortiranju notifikacija, kreiranju slika (crteža, animacija, ilustracija) na zahtjev. Ono što je jedinstveno za Apple, bit će akcije – dakle, uređaji će ubuduće moći razumjeti prirodni jezik kako bi izvršavali zadatke koje korisnik poželi.

Osobni AI asistent

Budući da će njihov AI biti visoko personaliziran, morat će koristiti sve privatne podatke pohranjene na uređaju, razumjeti ih, staviti u kontekst i tako postati pravi virtualni pomoćnik.

No, iz Applea kažu da za to neće biti potrebno riskirati podatke dajući ih nekome na obradu. Sve će se, dakle, izvoditi na samim uređajima (novije generacije) i bit će zaštićeno na samom Appleovom čipu koji "vrti" jezične i difuzijske modele. Podržani će biti svi uređaji s M-serijom procesora (Macovi i tableti), kao i iPhonei s najmanje procesorom A17 Pro (dakle samo iPhone 15 Pro ili noviji).

Ono što će se, pak, izvoditi u oblaku zbog prevelikih hardverskih zahtjeva, bit će preneseno u privatni oblak, smješten na serverima također zasnovanima na Appleovim čipovima. Podatke korisnika nikad neće, kažu, spremati, već će iskoristiti samo ono što je bitno za određeni zadatak. Sve tvrdnje o sigurnosti i privatnosti bit će moguće neovisno provjeriti, snažna je poruka iz Applea.

Siri

Osobni virtualni sustav pomoćnika logična je prva destinacija na koju će stići Apple Intelligence sa svojim mogućnostima. Jezični modeli koristit će se za bolje razumijevanje naredbi i smještanje istih u kontekst. Osim glasovnih, Siri će moći primati i tekstualne naredbe. Moći će korisniku pomoći i s radom na uređaju, podešavati postavke, izvršavati napredne zadatke. Siri će tijekom naredne godine dobivati i nove mogućnosti, najavljeno je.

Nova animacija - šareni okvir na zaslonu signalizira da je Siri aktivna
Nova animacija - šareni okvir na zaslonu signalizira da je Siri aktivna

Osim akcija unutar OS-a, Siri će ubuduće moći raditi i unutar vanjskih aplikacija, čak i povezivati više aplikacija svojim mogućnostima. Sve će biti otvoreno i za developere, koji će u svojim aplikacijama ubuduće moći koristiti mogućnosti AI-ja i Siri na mnoge načine.

Tekst, slike, emotikoni

Osim Siri, Apple Intelligence će poboljšati iskustvo u svim aplikacijama gdje je potrebno pisati tekst, pa će ga moći presložiti, urediti, promijeniti mu ton i stil te provjeriti pravopis.

Prema ranijim najavama, generativni AI bit će korišten i za kreiranje novih, personaliziranih emotikona (Genmoji) za svaku priliku, koji će odmah biti spremni za dijeljenje s kontaktima.

Image Playground bit će novi dodatak za stvaranje slika, na temelju predodređenih sličica, ali uz korisničke opise. Radi se o klasičnom difuzijskom modelu, za koji je Apple prilagodio sučelje i olakšao pisanje promptova kroz nekoliko klikova, uz preporuke prilagođene samom korisniku i situaciji u kojoj se nalazi. Tako stvorene ilustracije, dakako, također će biti namijenjene dijeljenju, ili korištenju unutar aplikacija.

Za crtanje na iPadu također je AI biti jedan od pomoćnika – funkcija Image Wand bit će kao "magični štapić" koji će sam stvarati prilagođeni slikovni sadržaj. Uređivanje fotografija (uklanjanje objekata, itd) bit će još jednostavnije uz AI, jednako kao i pretraživanje fotografija i video zapisa pohranjenih na uređaju, samo opisivanjem istih prirodnim jezikom. Telefoniranje će također dobiti AI opciju snimanja razgovora i naknadne izrade transkripta i sažetaka poziva.

ChatGPT

Apple će u iOS 18, iPadOS 18 te macOS Sequoia integrirati popularni ChatGPT, pogonjen aktualnim modelom GPT-4o – a svi vlasnici Appleovih uređaja imat će pristup njemu sasvim besplatno. Najavljeno je da će podrška za neke druge jezične modele također biti dostupna u budućnosti.

Sve najavljeno od jeseni će biti dostupno na novim Appleovim OS-ovima, za početak samo na engleskom jeziku i u SAD-u.