YugoGPT, jezični model i AI chatbot specijaliziran i za hrvatski jezik

Srbijanski developer u javnost je pustio svoj uradak – AI chatbot pogonjen velikim jezičnim modelom, treniranim na materijalima pisanima hrvatskim, srpskim, bosanskim i crnogorskim jezikom

Sandro Vrbanus srijeda, 27. prosinca 2023. u 11:38
📷 Aleksa Gordić / YugoGPT
Aleksa Gordić / YugoGPT

Na webu je od Božića službeno dostupan novi AI chatbot, koji bi mogao biti posebno koristan posjetiteljima iz naše regije. YugoGPT-Chat rezultat je rada srbijanskog stručnjaka Alekse Gordića, a prilagođen je radu s hrvatskim jezikom i jezicima regije koja se ionako manje-više međusobno razumije.

Gordić je diplomirao je elektroniku na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 2017. godine, nakon čega je radio kao softverski inženjer i inženjer strojnog učenja u Microsoft Development Centru u Srbiji, na projektu HoloLens. Potom je radio u Googleovom odjelu za umjetnu inteligenciju Deep Mind, i to na multimodalnim jezičnim modelima. Javnosti je donekle poznat po svojem YouTube kanalu, a komunicira i putem X-a, gdje je i objavio neke detalje o svojem novom projektu.

Zašto lokalizirati GPT?

Zašto izraditi poseban model za "naše" jezike, kada ih i ChatGPT također razumije? Odgovor je Gordić nedavno dao za RTS: "ChatGPT poprilično lijepo radi za srpski, ali je problem što vi nemate pristup modelu koji se krije iza te usluge. Ovo je veliki problem za kompanije kojima su njihovi podaci jako vrijedni i, koje zbog privatnosti i sigurnosti, ne smiju i ne žele slati na američke API-je, poput ChatGPT-ja. Moj model je trenutačno najbolji jezični model za srpski, bosanski, hrvatski i crnogorski jezik. Pokazao se bolji i od Llama 2 modela. koji je izradila Meta, kao i od Mistralovog jezičnog modela 7B."

📷 Aleksa Gordić / YugoGPT
Aleksa Gordić / YugoGPT

U pozadini svega leži model YugoGPT 7B, dakle utemeljen na treningu na 7 milijardi parametara. Autor napominje i da je YugoGPT trenutačno dostupna u obliku istraživačkog previewa, pa se samim time njegovi rezultati ne bi smjeli koristiti za ozbiljnije primjene. Također, riječ je tek o prvoj iteraciji modela, koji još nije optimiziran za dugotrajne razgovore, pa je moguće da nakon nekoliko pitanja unutar istog chata počne davati iste odgovore.

Što može YugoGPT?

"Ako ste upoznati s funkcionalnostima ChatGPT-ja, YugoGPT će imati slične sposobnosti. Dodatno, budući da će pojedinci i kompanije imati pristup parametrima modela, to će im omogućiti veću fleksibilnost, pa se od njega može napraviti ekspert za financije, poreze, psihologiju…" objašnjava Gordić, koji najavljuje i da će njegov model biti dostupan kompanijama putem API-ja. Profesionalni korisnici moći će si tako prilagoditi model, smanjiti ga prema svojim potrebama, pa ostvariti uštede.

Prvom regionalnom i lokaliziranom AI chatbotu moguće je pristupiti putem ovog linka.

📷 Aleksa Gordić / YugoGPT
Aleksa Gordić / YugoGPT