EU će istražiti pretjerano blizak odnos Microsofta i OpenAI-ja

Veliko ulaganje Microsofta u OpenAI te njihove uske poslovne veze mogli bi biti proglašeni ilegalnima u Europskoj uniji, odnosno moglo bi se pokazati da taj odnos pripada pod regulativu vezanu uz pripajanja

Sandro Vrbanus srijeda, 10. siječnja 2024. u 16:02

OpenAI je izvorno neprofitna organizacija, koja je s vremenom postala profitna kompanija, ali ona s ograničenom mogućnošću ostvarivanja profita. Pravno gledano, riječ je o tvrtki OpenAI Global LLC, kojom pak upravlja neprofitna organizacija OpenAI Inc. Najveći pojedinačni manjinski suvlasnik prvo spomenute tvrtke jest Microsoft, koji je u njih uložio više od 10 (možda i 13) milijardi dolara.

Suradnja ili akvizicija?

logijama, nije im dalo službeno mjesto u upravnom odboru, ali je sasvim jasno (i iz posljednjeg slučaja nesuđenog otpuštanja Sama Altmana) da Microsoft ima vrlo velik utjecaj na rad OpenAI-ja. Takva bliska poslovna suradnja, smatraju britanski regulatori, mogla bi biti ilegalnom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njima se odnedavno pridružila i Europska komisija, najavom da će pozorno istražiti slučaj.

Njima je sumnjivo veliko Microsoftovo ulaganje, koje bi se po europskim pravilima gotovo pa moglo nazvati spajanjem dvaju poslovnih entiteta. U tom slučaju, za Microsoft i OpenAI bi u Europskoj uniji vrijedila neka sasvim druga pravila.

Pravno gledano, Microsoft drži 49% vlasničkog udjela, a takva pozicija mogla bi im dati i velike konkurentske prednosti na tržištu umjetne inteligencije.