Sam Altman ipak se vraća u OpenAI, uz promjene u upravi

Petodnevna drama oko čelnog mjesta vodeće svjetske organizacije za umjetnu inteligenciju okončana je prošle noći, s pomalo očekivanim ishodom: Altman će se vratiti, a sastav uprave promijeniti

Sandro Vrbanus srijeda, 22. studenog 2023. u 09:55

Protekloga petka Sam Altman bio je prvi čovjek OpenAI-ja, a mogao bi to biti i narednoga petka. Ono što se u manje od tjedan dana u toj kompaniji odigralo, pak, moglo bi ući u povijest tehnološkog biznisa kao rijetko viđena drama, izazvana neslaganjima između njega i uprave. Ukratko, on je bio iznenadno smijenjen, pa su ga već nakon jednog dana htjeli vratiti, pa je on nakon dva dana dogovorio svoj prelazak u Microsoft, pa su se protiv svega pobunili zaposlenici, pa je započeta nova runda pregovora, pa je u konačnici dogovoreno – Altman će i dalje voditi OpenAI.

Kraj trakavice

Načelni dogovor o tome postignut je preko noći, rano ujutro po hrvatskom vremenu. Iz OpenAI-ja kažu da će doći do promjene u upravnom odboru, koji je i "zakuhao" cijelu stvar. U njemu će od dosadašnjih članova ostati tek Adam D’Angelo (CEO Quore), a pridružit će mu se veteran ekonomije i politike Larry Summers, dok će predsjednik postati Bret Taylor, bivši direktor Salesforcea. Ovaj sastav uprave privremen je, a poslužit će kao prijelazna faza do pronalaženja rješenja koje će odgovarati svima.

Uz Sama Altmana, koji se može vratiti u ured u kojem mu se još vjerojatno niti kava nije ohladila, u OpenAI će se odmah vratiti i pobunjeni mu bliski suradnik Greg Brockman. Sudbina Ilye Sutskevera, koji je sudjelovao u iniciranju cijelog zapleta, pa se pokajao, za sada nije poznata. Očekuje se da će u sastavu budućeg upravnog odbora i Microsoft, kao veliki dioničar, imati svojeg predstavnika. Tu je želju bio izrazio CEO Satya Nadella, rekavši da više neće dozvoliti da njih i njihove klijente nešto iznenadi na način na koji su to učinili događaji proteklih dana.

Mira Murati ostaje na mjestu tehničke direktorice, zaposlenici koji su prijetili odlaskom zadržavaju svoja radna mjesta, a Emmett Shear, nesuđeni direktor OpenAI-ja, nije uspio tamo niti održati prvi sastanak. Navodno je, prije stupanja na dužnost, tražio od prošle uprave dokaze zbog kojih su najurili Altmana, a oni mu ništa konkretno nisu uspjeli predočiti.

Altman poručuje da je sve što je radio proteklih dana bilo s ciljem očuvanja tima i misije, kao i da će nastaviti surađivati s Microsoftom, uz podršku Nadelle i nove uprave. I prvi čovjek Microsofta zadovoljan je ovim raspletom. Nazvao ga je prvim korakom ka stabilnijem, informiranijem i učinkovitijem upravljanju ovom organizacijom.