Priče iz davnina

"Kako je iza nas već puno godišnjica i izdanja s okruglim brojem, što znači da smo već na raznolike načine obilježavali te trenutke, za ovu smo prigodu pribjegli svojevrsnom hibridnom rješenju"

Miro Rosandić srijeda, 30. studenog 2022. u 06:00

Prvog dana prosinca napunili smo 30 godina otkako je izašao prvi broj Buga. U takvim prigodama rade se retrospektive, prepričavaju značajni uspjesi, nešto manje neuspjesi, ističu prijelomni trenuci, veličaju osnivači – osim ako se u međuvremenu nisu zamrzili, posvađali ili rastali (osobito u slučajevima kada tvrtke pokreću supružnici). Kako je iza nas već puno godišnjica i izdanja s okruglim brojem, što znači da smo već na raznolike načine obilježavali te trenutke, za ovu smo prigodu pribjegli svojevrsnom hibridnom rješenju. Drago i ja, kao živi svjedoci zbivanja u protekla tri desetljeća, podijelili smo zadatke – on je napisao sažetu kronologiju najzanimljivijih događanja prema godinama, a ja sam tome dodao svoju pričicu o autoru koji je napisao samo jedan tekst za Bug. U tom, pomalo intimnom, pripovijedanju prepričavam neke događaje koji su prethodili mojem radu u Bugu, i uopće odluci da se bavim novinarstvom, te poveznicama s nekim ljudima izvan informatičkog miljea, koji su ipak javno poznati. Dozvolio sam si malo osobnih reminiscencija na te davne događaje, umjesto ponavljanja već više puta ispričanih priča.

Kako bi se ovaj jubilejski Bug doista razlikovao od redovnih izdanja, odlučio sam animirati naše bivše kolumniste, da se barem još jednom aktiviraju, i za ovaj broj napišu svoju kolumnu. Svima sam predložio da si slobodno odaberu temu, i naglasio kako nam nije cilj da svi bave poviješću Buga. I doista, svatko si je odabrao potpuno drugačiju temu, neki pišu o budućnosti, neki o prošlosti, neki analiziraju trenutačno stanje; u svakom slučaju, vjerujem da će vam, uz redovne kolumne Petrica i Davora, ovaj mjesec biti posebno zadovoljstvo čitati Ivu Špigela, Lucijana Carića, Antu Vrdelju i Ivana Podnara.

Kako smo za dvadeset godina Buga imali na naslovnici XX, samo od sebe nametalo se da ovaj put noseći elementi naslovnice budu tri iksa. I tu je počela bujati ideja kako je to idealni trenutak za priređivanje teme broja koju ne bi trebalo posebno najavljivati, jer joj je glavni simbol XXX. Odnedavno opet spisateljski aktivni Igor Berecki – Doc, iznimno rado prihvatio se izazovnog zadatka – napisati temu, sagledanu iz više kuteva, o tehnološkim rješenjima koja služe za zadovoljavanje ljudskih seksualnih potreba. Sve zajedno nazvali smo roboti za seks, dajući tako naglasak na geekovsku fantaziju, puno više oslikanu u SF literaturi i filmovima, negoli opredmećenu u stvarnosti. Ali i na tom polju stvari se ubrzano razvijaju, Doc je to zorno pokazao, uspoređujući neka pomagala otprije nekoliko desetak godina i današnje hiperrealne lutke, koje, uz pomoć puno elektronike i raznih mehaničkih rješenja, sve više postaju androidi (i više ih se ne zove tako, već ginoidi, što se detaljno objašnjava u tekstu). Tema je to edukativne i zabavne namjene, pa se i time dobro uklapa u raskalašeno svečarsko raspoloženje.

Osim što ovaj mjesec Bug ima povećan broj stranica, nakon nekoliko godina pauze organizirali smo i nagradnu igru, u kojoj će netko od vas, sretnika, dobiti iznimno atraktivan Garminov sat (recenziju smo objavili u ljetnom dvobroju 356-357), ali da se ne veseli samo jedan dobitnik, još će trideset čitatelja dobiti Bugovu polo majicu!

I nismo stali na tome – uz ovaj broj, u prilogu, nalazi se karton na kojem je kartica s jedinstvenim kôdom. Svi oni koji imaju tu karticu izravno mogu doći do ulaznice (postupak je objašnjen na bfs.bug.hr webu) za sljedeći Bug Future Show. Kartica je namijenjena onima koji su u prilici početkom veljače (točnije 2. 2. 2023.) pridružiti nam se na desetom BFS-u. Planiramo posebno bogat i atraktivan program, jer i BFS je jubilaran, a i zato što su prošla dva održana bez publike.

Darivanje zaključujemo White Shark (hvala našim partnerima) podloškom za šalicu, koju ste dobili uz tiskani Bug, a onima koji žele i više od toga, namijenjen je naš tradicionalni božićni vodič za kupnju IT darova, pa pogledajte što se sve tamo nudi.

Reklamni prospekt iz 1992. godine, koji smo koristili na tadašnjem Info sajmu za promociju "novog informatičkog časopisa", prije izlaska prvog broja. Svi iz uže jezgre ekipe koja je radila na pripremi Buga, bez obzira na to za što su bili specijalizirani, dobili su taj prospekt i zadatak da redom obilaze sve izlagače, pokažu im što pripremamo te ih nagovore na suradnju. Bio je to pravi terenski marketing
Reklamni prospekt iz 1992. godine, koji smo koristili na tadašnjem Info sajmu za promociju "novog informatičkog časopisa", prije izlaska prvog broja. Svi iz uže jezgre ekipe koja je radila na pripremi Buga, bez obzira na to za što su bili specijalizirani, dobili su taj prospekt i zadatak da redom obilaze sve izlagače, pokažu im što pripremamo te ih nagovore na suradnju. Bio je to pravi terenski marketing
Bug 361 prosinac 2022.