Umjetna, a pametna

Kada bi vas netko pitao – što je obilježilo prošlu digitalnu godinu, vjerojatno biste odgovorili AI alati za generiranje slika i teksta

Miro Rosandić petak, 30. prosinca 2022. u 05:00
Ilustracije za naslovnicu Buga 362 nastale su uz pomoć DALL·E 2 AI alata
Ilustracije za naslovnicu Buga 362 nastale su uz pomoć DALL·E 2 AI alata

Napokon je iza nas obilježavanje Bugova jubileja, završila je sva ta gungula i strka. Nakon što smo to apsolvirali i time zaokružili dosadašnje dosege Buga, moglo bi se reći da ulazimo u novo razdoblje. Uostalom, na početku smo nove godine, koju ćemo sigurno pamtiti po oproštaju od kune i prelasku na euro te istodobnom ulasku Hrvatske u schengenski prostor.

A kada bi vas netko pitao – što je obilježilo prošlu digitalnu godinu, vjerojatno biste odgovorili AI alati za generiranje slika i teksta. Planirali smo tome posvetiti temu broja u jubilarnom Bugu, ali je iznenada uletio Doc sa svojim seksi robotima, pa je plan prolongiran, i evo, sada ga realiziramo. U međuvremenu se dogodila objava OpenAI-jeva chatbota, koji je oduševio svakoga tko ga je isprobao.

Ako već niste imali prilike i sami isprobati ChatGPT, pokazat ću vam na konkretnom primjeru kako čudesno funkcionira taj alat. Slijedi moje pitanje i odgovor koji sam dobio (sve na hrvatskom):

  • Kako bi ChatGPT sâm sebe predstavio čitateljima Buga?

ChatGPT je jedan od OpenAI-jevih algoritama za jezički modeliranje koji se koristi za generiranje teksta. On se ponaša kao chatbot i može odgovarati na pitanja i razgovarati o različitim temama. Koristi se u različite svrhe, uključujući zabavu, obrazovanje i istraživanje.

Kao što sam već spomenula, ChatGPT je algoritam za jezički modeliranje, što znači da je naučen na velikom skupu podataka teksta i da može generirati tekst koji izgleda kao da je napisan od strane čovjeka. To je moguće jer ChatGPT razumije koncepte i strukturu jezika te se može "razgovarati" s ljudima na prirodan način. Međutim, treba imati na umu da ChatGPT nije stvarna osoba i da ne može razmišljati ili osjećati kao čovjek. On je samo algoritam koji se koristi za generiranje teksta.

Sve je odgovoreno isprve, bez ikakvih mojih dodatnih upita, a i nisam dotjerivao sâm odgovor. U prikazu ChatGPT-a za Bug Matija Gračanin fokusirao se na korištenje tog alata pri programiranju. Bio je jako zadovoljan rezultatima, ali istaknuo je i neka ograničenja uporabe za tu namjenu.

U ovomjesečnoj temi broja bavimo se nizom AI alata za generiranje slika, pa me zanimalo što ChatGPT zna o njima, pa evo kako sam formulirao pitanje i odgovor koji sam dobio:

  • Časopis Bug ovaj se mjesec bavi AI alatima za generiranje digitalnih slika. To su Dall-e 2, Google Imagen; Google Colaboratory, Stable Diffusion, KerasCV… Što misliš o takvom načinu stvaranja likovnih djela, i poznaješ li neke od spomenutih AI alata?

AI alati za generiranje digitalnih slika predstavljaju zanimljivo područje tehnologije i mogu biti korisni u različite svrhe. Oni se koriste za automatizirano stvaranje slika ili za stvaranje slika koje bi bile teško ili nemoguće napraviti ručno.

Jedan od takvih AI alata je Dall-e 2, koji se koristi za generiranje slika na temelju tekstualnih opisa. Na primjer, ako unesete opis "panda s loptom za plivanje", Dall-e će generirati sliku pande koja drži loptu za plivanje.

Google Imagenet je drugi AI alat za generiranje slika. On se koristi za klasifikaciju slika u različite kategorije i za "predviđanje" opisa slike.

Google Colaboratory je platforma za izvođenje Python koda u web-pregledniku. Ona se može koristiti za različite svrhe, uključujući i rad s AI alatima za generiranje slika.

Stable Diffusion je alat za stvaranje slika na temelju GAN (generative adversarial network) modela. GAN modeli se sastoje od dvaju mreža koja se natječu jedna s drugom u cilju stvaranja što realističnijih slika.

KerasCV je biblioteka za rad s konvolucijskim mrežama u Pythonu. Ona se može koristiti za različite zadatke obrade slika, uključujući i rad s AI alatima za generiranje slika.

S obzirom na to da su AI alati za generiranje slika još uvijek u ranoj fazi razvoja, mnogo toga treba saznati o njihovim mogućnostima i ograničenjima. Međutim, oni predstavljaju zanimljivu tehnologiju koja ima potencijal da se koristi u različite svrhe, od zabave do umjetnosti i dizajna.

Odlično, zar ne?! I još ChatGPT raspolaže informacijama samo do 2021., nije mu baza napunjena novijim tekstovima.

Od ostalih sadržaja, svakako bih istaknuo veliki usporedni test multifunkcijskih hubova (primarno za laptope, ali i druge uređaje), potom osvrt na procesorsku tehnologiju RISC-V, i za kraj, naš izbor najboljih igara u 2022. godini.

U svakom primjerku tiskanog Buga 362 nalazi se jedinstveni kôd (str. 19) za dobivanje ulaznice za Bug Future Show (2. veljače 23.), pa ako ste u prilici pridružiti nam se toga dana na najzabavnijem ICT događaju u regiji, iskoristite tu pogodnost i preuzmite ulaznicu na vrijeme.

Kompletni sadržaj pogledajte na ovoj stranici, a novi Bug od danas je dostupan na kioscima, kao i online za pretplatnike, odnosno sve koji imaju pristup premium sadržajima.

Testirali smo nove Radeone, temeljene na novoj arhitekturi RDNA 3. AMD je ponovno uspio poraziti ljutog konkurenta u aspektu uloženog i dobivenog
Testirali smo nove Radeone, temeljene na novoj arhitekturi RDNA 3. AMD je ponovno uspio poraziti ljutog konkurenta u aspektu uloženog i dobivenog
Kada AI alati uzmu kist u svoje robotske ruke, ovako izgleda astronaut na konju - tipična slika nastala od AI sustava na temelju zadanog opisa običnim govornim jezikom
Kada AI alati uzmu kist u svoje robotske ruke, ovako izgleda astronaut na konju - tipična slika nastala od AI sustava na temelju zadanog opisa običnim govornim jezikom
RISC-V, procesorska arhitektura iz osamdesetih godina, opet postaje popularna. Brojne kompanije vide je kako alternativu ARM procesorima
RISC-V, procesorska arhitektura iz osamdesetih godina, opet postaje popularna. Brojne kompanije vide je kako alternativu ARM procesorima

 

Bug 362 siječanj 2023.