DAZN, "Netflix za sport", najavio globalnu dostupnost

Britanska OTT streaming usluga za distribuciju sportskih sadržaja uživo otkako postoji bila je dostupna na tek devet tržišta. No, plan je uskoro proširiti se na njih preko 200

Sandro Vrbanus utorak, 3. ožujka 2020. u 16:45

Britanska over-the-top streaming usluga za prijenos sportskih događaja uživo, DAZN, najavila je globalnu ekspanziju dostupnosti. Ovaj "Netflix za sport", kako ga je najlakše opisati, pokrenut je 2015. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, a kasnije se proširio na Kanadu i SAD. Trenutačno ga se može gledati na tek devet tržišta, uključujući Austriju, Njemačku, Švicarsku i Španjolsku, kad je riječ o Europi.

No, ove će godine DAZN (čita se kao Dazone), kako su najavili, dramatično proširiti svoju prisutnost u svijetu i pokriti preko dvije stotine zemalja. Trebalo bi se to dogoditi već 2. svibnja, kada će DAZN odraditi svoj prvi globalni prijenos uživo – bit će riječ o boksačkom meču meksičkog borca Canela Álvareza protiv Billyja Joea Saundersa.

Za početak samo boks

U prvoj fazi globalnog širenja bit će riječ tek o usluzi na engleskom jeziku koja će pokrivati događaje iz svijeta boksa, jer je u ovaj sport DAZN značajno ulagao i do sada te drži brojna prava za prijenose. Tako će za početak ova usluga pokušati postati "svjetski dom borilačkih sportova", koje će biti moguće gledati uživo ili na zahtjev.

Za sada nema informacija o tome kada bi se moglo očekivati i globalno širenje usluge prijenosa ostalih sportova. DAZN, naime, u nekim zemljama drži prava za prijenose atraktivnih događaja poput nogometnih liga i prvenstava, košarkaških utakmica, Formule 1, IndyCara, tenisa, hokeja, pa čak i eSportova. O cijenama paketa i teritorijima na koje će proširiti svoje usluge oglasit će se, kažu, uskoro.