I Disney+ najavljuje reklame i poskupljenje pretplate

Slijedeći primjer Netflixa, i streaming servis koji je u Hrvatsku stigao tek nedavno, do kraja bi ove godine trebao poskupjeti svoj osnovni plan, dok će na postojećoj razini cijene biti uvedene reklame

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. kolovoza 2022. u 10:32

Disney+, servis za streaming videa koji je u našoj zemlji dostupan od sredine lipnja, promijenit će politiku naplate i financiranja svojih sadržaja. Po uzoru na Netflix, koji je najavio da će uvesti jeftiniju razinu pretplate, sufinanciranu reklamama, do kraja ove godine lako je moguće da reklame postanu i sastavni dio iskustva gledanja servisa Disney+. Najavljeno je to u sklopu objave najnovijih poslovnih rezultata kompanije.

Za početak u SAD-u

Disney+ je lansiran u SAD-u 2019. godine, a mjesečna pretplata tada je iznosila 6,99 dolara. U ožujku prošle godine poskupjeli su bili za dolar, a takva cijena dočekala je i hrvatske pretplatnike: 7,99 dolara (ili kod nas eura) za mjesečnu pretplatu.

Prema informacijama koje su sada objavljene, ova se bazna cijena neće mijenjati, ali će za pretplatu na toj razini biti nužno s vremena na vrijeme uz serije i filmove pogledati i poneku reklamu.

Oni koji se, pak, požele osloboditi reklama, za Disney+ morat će platiti 3 dolara više, pa bi tako mjesečna pretplata paketa bez reklama trebala iznositi oko 10,99 dolara. Godišnja pretplata će s dosadašnjih 80 poskupjeti na 110 dolara, a jeftinije godišnje opcije s uključenim reklamama više neće biti. Nove cijene u SAD-u će stupiti na snagu 8. prosinca, a tijekom kolovoza i listopada pretplatnicima će biti ponuđeni i paketi koji kombiniraju Disney+, Hulu i/ili ESPN+, usluge koje nisu dostupne na našem tržištu.

Kad je riječ o poskupljenju usluga u Europi, za sada o tome nema detaljnih informacija. Iz Disneya su samo poručili da bi se usluga podržana reklamama (a samim time i poskupljenje) na ostala tržišta trebalo preslikati sljedeće godine.

Disney preskočio Netflix

Uz poslovne rezultate objavljeni su i najnoviji podaci o broju pretplatnika. Početkom srpnja Disney je zabilježio ukupno 221,1 milijun aktivnih pretplata na svoja tri streaming servisa. Time je prvi puta kao kompanija prestigao Netflix, koji je polako počeo gubiti korisnike. Ovaj rezultat postignut je primarno na tržištima izvan SAD-a, gdje je Disney+ u protekla tri mjeseca privukao čak 14,4 milijuna novih pretplatnika.