Pojavila se snimka trenutka urušavanja teleskopa Arecibo

Radioteleskop Arecibo urušio se nakon što su popucale sajle koje su nosile 900-tonsku konstrukciju, a ona je pala na tanjur teleskopa. Sve je snimljeno nadzornim kamerama i dronovima

Sandro Vrbanus petak, 4. prosinca 2020. u 12:54

Ljubitelji astronomije (i filmova o Jamesu Bondu) ovih su dana jednako tužni jer se u Portoriku urušio nekada najveći radioteleskop na svijetu, Arecibo, i izgledno je da ga neće biti moguće popraviti. O njegovom spontanom urušavanju, prvo djelomičnom, a potom i potpunom, pisali smo već na ovim stranicama, a sada se pojavio i spektakularni video ovog događaja, pa je red da vas i o tome izvijestimo.

National Science Foundation, koji upravlja zvjezdarnicom Arecibo, objavio je na svojim stranicama video zapis snimljen u trenutku urušavanja 900-tonske konstrukcije. Debele čelične sajle koje su držale senzore, kao najvažniji dio teleskopa, ovješenima iznad njegove konkavne 305-metarske antene popustile su, a uslijedilo je glasno i nasilno urušavanje preostalih dijelova konstrukcije.

Budući da se ovakav razvoj događaja očekivao, NSF je oko teleskopa imao aktivne i nadzorne dronove koji su snimali oštećenu konstrukciju. I oni su zabilježili pucanje sajli, i to izbliza. Video ovog tragičnog događaja, u kojem srećom nitko nije ozlijeđen, možete pogledati ispod ovog teksta.