Produkcija glazbenih video spotova: oni najskuplji nastali su u prošlom stoljeću

Znate li koji su najskuplji video spotovi u povijesti i koliko su u njih glazbenici uložili? Donosimo ljestvicu top 5 glazbenih video ostvarenja čije cijene do danas nisu nadmašene

Bug native ponedjeljak, 26. rujna 2022. u 13:42

Kombiniranje glazbe s video produkcijom za stvaranje sinergijskog učinka i kompletnog doživljaja umjetničkog djela koristi se otkako postoji mogućnost snimanja video zapisa. Prvi primjerci takvih audiovizualnih djela datiraju u rano dvadeseto stoljeće, kada su redatelji uz svoje kratke filmove uparivali pripadajuću glazbu. Evolucija je nastavljena kroz razne kratke promotivne video isječke emitirane na televiziji i u narednih 50-ak godina.

No, video spotovi u punom smislu, kakve danas poznajemo, zaživjeli su tek s pop i rock glazbom 1970-ih godina. Prva pjesma, za koju je video spot iskorišten kao središnji dio marketinške strategije, bio je singl Bohemian Rhapsody legendarne grupe Queen.

Taj, po mnogima prvi pravi moderni glazbeni spot, snimljen je krajem 1975. godine u samo 4 sata, montaža je trajala tek jedan dan, a ukupni trošak je bio tadašnjih 4.500 funti – ali je tim činom otvoreno novo poglavlje. U nastavku donosimo pet video spotova na čiju je produkciju utrošeno najviše novca do sada…

5. Madonna – Bedtime Story

Kraljica popa sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća bila je na vrhuncu slave, a za pjesmu Bedtime Story, kao treći singl s albuma Bedtime Stories, 1995. godine njezina je produkcija snimila spot koji je služio i kao reklama za cijeli album. 4 i pol minute spota koštalo je tadašnjih 5 milijuna (u današnjim iznosima oko 8,9 milijuna) dolara.

4. Madonna – Die Another Day

Ista glazbenica drži i četvrto mjesto ljestvice. Naslovna tema filma o Jamesu Bondu iz 2002. godine nije pobrala najbolje kritike struke, no među publikom je i dalje jedna od najpoznatijih pjesama vezanih uz franšizu agenta 007. Prije 20 godina izrada je ovog spota koštala 6,1 milijuna dolara (u današnjim relacijama to iznosi 9,2 milijuna USD), a zaradio je i nominaciju za Grammy.

3. Guns N' Roses – Estranged

Za treće mjesto ljestvice ponovno se vraćamo u devedesete. Tamo se nalaze američki rokeri koji su za spot Estranged utrošili 5 milijuna dolara, što u današnjim dolarima, uz inflaciju, iznosi oko 9,4 milijuna. Korištenje brodova, dupina te za to vrijeme naprednih video efekata učinilo je ovaj spot daleko skupljim od netom prije snimljenog spota za značajno veći hit "Gunsa", November Rain.

2. Madonna – Express Yourself

Na drugom mjestu ponovno je – Madonna. Spot Express Yourself režirao je slavni redatelj David Fincher, kojem je 1989. godine za ovu produkciju trebalo oko 5 milijuna dolara (u današnjim vrijednostima 10,9 milijuna), čime je u to vrijeme oboren rekord.

1. Scream – Michael i Janet Jackson

Slavni pop dvojac, brat i sestra, udružili su snage i 1995. godine izdali video spot za pjesmu Scream. Izradu su platili 7 milijuna dolara, što u današnjim dolarima iznosi nedostignutih 12,5 milijuna i ima mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao cijena najskupljeg video spota ikada. Radnja je smještena u svemirskom brodu, video je sniman u crno-bijeloj tehnici, a snimanje na setu potrajalo je mjesec dana te uključuje i scene koje simuliraju bestežinsko stanje.

Video produkcija spotova u prošlosti je očito bila značajno skuplja nego danas. Naime, na vječnoj listi najskupljih spotova tek iza 30. mjesta mogu se pronaći spotovi mlađi od 5 godina, dok onih iz 2020-godina tamo uopće nema. Pojednostavljivanju i pojeftinjenju procesa video produkcije uvelike su pridonijele moderne telekomunikacijske tehnologije, brza komunikacija i prijenos podataka. Domaćim kreatorima na raspolaganju stoje usluge telekoma A1, jer je bez brzog i stabilnog pristupa Internetu danas takav posao nezamisliv.