Timelapse izgradnje Pelješkog mosta snimljen iz satelita

Sateliti konstelacije Sentinel iz projekta Copernicus kontinuirano snimaju površinu našeg planeta kako bi se promjene na njoj mogle detaljno proučavati. Tako je nastao i ovaj zanimljivi timelapse video

Sandro Vrbanus nedjelja, 1. kolovoza 2021. u 18:08

Jedna od glavnih tema u našoj zemlji ovih je dana otvorenje Pelješkog mosta, tj. spajanje njegove osnovne konstrukcije, čime su fizički spojena dva dijela Hrvatske. Do pravog otvorenja mosta i mogućnosti vožnje njime proći će još nekoliko mjeseci, no već sada se njegov izgled može vidjeti izbliza, s kopna, s Pelješca, ali i iz – satelita.

Sateliti konstelacije Sentinel u sklopu europskog projekta Copernicus kontinuirano snimaju površinu našeg planeta. Dva satelita Sentinel 2 nalaze se u polarnoj orbiti sinkroniziranoj sa Suncem, na razmaku od 180° jedan od drugoga. Na ovaj način jedan od tih satelita iznad svakog područja na Zemlji prođe svakih pet dana, a kamere na njima u svakom trenutku pokrivaju oko 290 kilometara širine Zemljine površine. Na srednjim zemljopisnim širinama frekvencija snimaka može biti i do 2-3 dana, što omogućava vrlo detaljno bilježenje bilo kakvih promjena na tlu.

Satelitima Sentinel upravlja Europska svemirska agencija
Satelitima Sentinel upravlja Europska svemirska agencija

Na taj način je zabilježen i napredak izgradnje Pelješkog mosta koji spaja Komarnu na kopnu i Brijestu na poluotoku Pelješcu. Most je ukupno dugačak 2.404 metra, što je sasvim dovoljno da se iz satelita Sentinel lijepo vidi kako je nastajao, od prvih stupova, preko pojedinih segmenata pa do potpunog spajanja.

Hrvatska udruga kriznog menadžmenta na svojem je Twitter računu objavila timelapse video zapis dobiven iz ovih satelita, snimljen u razdoblju od 2018. do 2021. godine, pa ga na ovom mjestu prenosimo: