HTC Vive pokreće besplatnu VR aplikaciju za rad na daljinu

HTC VIVE SYNC bit će lansiran u beta verziji tijekom 2020. s ciljem poboljšanja produktivnosti i suradnje među globalno udaljenim zaposlenicima – putem virtualne stvarnosti

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. travnja 2020. u 21:25

HTC je danas objavio da je njihov VIVE Sync, aplikacija za suradnju na daljinu i sastanke, sada dostupna u beta verziji, te besplatna za tvrtke i njihove zaposlenike koji surađuju na daljinu.

"Vive Sync omogućava kolegama i partnerima širom svijeta interakciju u zajedničkom virtualnom prostoru, povećavajući produktivnost, suradnju i emotivnu interakciju tima. Budućnost rada ubrzano postaje sve globalnija i udaljenija, a VR je rješenje potrebno za uspjeh u novoj stvarnosti", rekao je David Sapienza iz HTC Vivea.

Rad od kuće – u VR-u

Istraživanja pokazuju da u svijetu sve više zaposlenika radi na daljinu, te da bi mnogi i mijenjali posao ako bi im rad od kuće na drugom radnom mjestu bio omogućen. No, neka istraživanja naglašavaju i da rad na daljinu krije opasnost od slabije interakcije i socijalizacije radnika. Stoga u HTC-u smatraju da je virtualna stvarnost tehnologija koja može pomiriti ove želje zaposlenika. S njihovim Vive Syncom timovi mogu nastaviti sudjelovati u ključnim sastancima uživo između menadžera i suradnika što povećava angažman, suradnju i produktivnost.

Podržavajući do 30 sudionika istovremeno, Vive Sync omogućava korisnicima održavanje sastanaka, on line rasprave u učionicama, virtualne konferencije za novinare ili čak prodajne prezentacije. Sudionici tako mogu dijeliti materijale i surađivati u virtualnoj stvarnosti, te rezultate rada "iznositi" i izvan VR okruženja.

VR sastanci licem u lice

Sudionici mogu kreirati personalizirane i dinamične avatare osmišljene po svojoj želji koji će ih digitalno predstavljati. Punim praćenjem tijela avatari sudionika prenose stvarni govor tijela, prenoseći na taj način kolegama potpunu i nepodijeljenu pažnju, koja uključuje čak i pokrete očiju.

"Sastanci licem u lice u VR-u uz Vive Sync optimiziran s NVIDIA VRS i Vive Pro Eye pruža osjećaj prisutnosti i povezanosti za globalno razdvojene zaposlenike", poručili su iz NVIDIE, čija tehnologija također omogućava ovo virtualno sastančenje.

Tijekom razdoblja besplatne beta verzije, tvrtke će imati pristup svim značajkama koje su trenutno dostupne u Vive Syncu, kao što su: podrška za OneDrive, pregled 3D modela, prilagođeni dizajn avatara, osobne bilješke, 3D crtanje, konferencijski stolovi i sjedala i slično. Vive Sync će nastaviti dodavati više značajki i usluga, a trenutno podržava sve VIVE naglavne sustave i dostupan je za preuzimanje na Sync.vive.com.