Interpol s policijskim snagama zakoračio u metaverzum

Policijska jedinica INTERPOL Metaverse ima svoje virtualno sjedište koje je moguće obići te se tamo informirati ili educirati. Glavni cilj im je upoznati virtualno okruženje kako bi ga mogli održati sigurnim

Sandro Vrbanus utorak, 25. listopada 2022. u 19:07

Na 90. Općoj skupštini Interpola, održanoj u New Delhiju, predstavila je svoj djelić metaverzuma, namijenjen policijskim snagama diljem svijeta. Prisutnima je omogućen i prvi pogled na virtualno sjedište Interpola, u koje je putem VR setova moguće ući i tamo komunicirati s osobljem i drugim korisnicima.

Primarna zamisao koja stoji iza ovog projekta jest upoznati Metaverse kako bi ga se moglo održavati sigurnim. Stoga će policijskim službenicima iz cijelog svijeta biti omogućeno da se u virtualnom okruženju informiraju i educiraju o virtualnom svijetu, kako bi bili svjesni mogućih opasnosti i izazova koje on donosi.

Novi svijet, novi izazovi

Kako broj korisnika metaverzuma raste, a tehnologija se razvija, rast će i popis mogućih oblika zločina koji se tamo mogu počiniti. Oni mogu uključivati zločine usmjerene prema djeci, krađu podataka, pranje novca, financijske prevare, krivotvorenje, phishing, napade ransomwareom, kao i spolno napastovanje i uznemiravanje. Policiji je bitno znati što mogu očekivati te kako razlikovati zločine u virtualnom od onih u stvarnom svijetu – jer ono što je zločin u jednom, ne mora biti u drugom – kažu iz Interpola.

Svim time bavit će se posebna stručna skupina Interpolovih ljudi, zadužena isključivo za pitanja metaverzuma. Oni će također surađivati s Metom, Microsoftom i drugima, kako bi virtualni svijet, po svojem dizajnu, bio siguran za korištenje.

Prvi virtualni "zadatak" na Općoj skupštini Interpola bio je demo trening. U njemu su korisnici u virtualnoj stvarnosti prolazili edukaciju o provjeri putnika i putnih dokumenata, a sve je bilo upriličeno u virtualnoj učionici. Nakon toga su polaznici tečaja "teleportirani" u isto tako virtualnu zračnu luku, gdje su odmah mogli i primijeniti svoje novo naučene vještine.