Windows Server dobiva podršku za prijestupne sekunde

Mjerenje vremena od krucijalne je važnosti za rad servera i funkcioniranje Interneta, pa će Microsoft u Windows Server 2019 dodati novi protokol koji to omogućava

Sandro Vrbanus subota, 21. srpnja 2018. u 15:00

Mjerenje vremena i postavljanje jedinstvenog koordiniranog vremena za cijeli svijet iznimno je bitno u današnje vrijeme kada je cijeli svijet istovremeno online – pa se s razlikama u računanju vremena na različite načine nije za igrati. Upravo zbog toga 1972. globalno je prihvaćeno računanje vremena prema tzv. Coordinated Universal Time (UTC), koje se dobiva mjerenjem brzine Zemljine rotacije oko svoje osi (astronomsko vrijeme).

Paralelno s ovim mjerenjem protoka vremena postoji i međunarodno atomsko vrijeme (International Atomic Time) koje mjere iznimno precizni atomski satovi. Međutim, kako jedan dan ne traje točno 24 sata programirana u atomske satove niti se Zemlja uvijek okreće jednakom brzinom, pojavila se potreba za usklađivanjem ova dva sustava – pa je pribjegnuto dodavanju tzv. prijestupne sekunde kada se razlika u mjerenju približi jednoj sekundi.

Tada se, otprilike svakih 18 mjeseci od njegovog uvođenja, u UTC računanju (koje kasni zbog usporavanja Zemlje) dodaje jedna sekunda posljednjem danu lipnja ili prosinca. Zadnji puta to se dogodilo 31. prosinca 2016.

Primjer dodavanja prijestupne sekunde
Primjer dodavanja prijestupne sekunde

I sad, kad smo razjasnili o čemu je riječ, možemo pojasniti i koji je povod cijele ove vijesti. Iz Microsofta su, naime, najavili kako će u Windows Server 2019 dodati podršku za Precision Time Protocol koji će u potpunosti podržavati prijestupne sekunde i omogućit će koordinaciju servera u cijelom svijetu s preciznošću od 100 mikrosekundi.

Time će dosadašnji Network Time Protocol, koji nije mogao uzimati u obzir ove povremene dodatke od jedne sekunde na UTC vrijeme, biti zamijenjen. No, novi protokol neće morati koristiti svi i prilagođavati mu svoje aplikacije – on će biti namijenjen samo onima koji ga žele implementirati i za sustave u kojima je precizno mjerenje vremena od presudne važnosti.