Windowsi 10 uskoro donose i bolji alat za screenshote

Snimanje sadržaja ekrana do sada je bilo ugrađeno u Windowse kao posebna aplikacija, Snipping Tool, no uskoro bi moglo postati dijelom samog OS-a

Sandro Vrbanus petak, 4. svibnja 2018. u 14:30

Netom nakon što su u javnu distribuciju pustili travanjsku nadogradnju Windowsa 10, u Microsoftu su objavili i neke detalje sljedećih nadogradnji, koje su sada dostupne Windows Insiderima u inačici Preview Build 17661. Ne radi se o revolucionarnim poboljšanjima, no jedna najavljena mogućnost zapela nam je za oko.

Radi se, naime, o načinu snimanja sadržaja ekrana. Do sada je za ovu radnju trebalo koristiti Snipping Tool (koji je sastavni dio Windowsa još od Viste), no uskoro bi, prema novim informacijama, alat za snimanje screenshota trebao postati sastavnim dijelom samog OS-a umjesto da figurira kao zasebna aplikacija.

Ovu su mogućnost zahtijevali sami korisnici, a Microsoft ih je poslušao

U nekim budućim verzijama Windowsa 10 za snimanje sadržaja ekrana neće, dakle, trebati pokretati posebnu aplikaciju, nego će se ova funkcija pozivati na neki od predviđenih načina: pritiskom na tipku Print Screen na tipkovnici, kombinacijom tipki Win+Shift+S, "klikom" na stylusu, ili pak posebnom "Screen snip" tipkom u Action Centeru.

Jednom pokrenuta, opcija za screenshote zahtijevat će od korisnika samo da mišem označi dio ekrana koji želi snimiti. Slika će potom biti pohranjena u međuspremnik, a dodatno će biti moguće pokrenuti i aplikaciju Screen Sketch u kojoj će snimljeni ekran biti moguće dodatno urediti, pisati po njemu, i slično.

Od ostalih noviteta, Microsoft najavljuje i eksperimentiranje sa Setovima aplikacija, manje dizajnerske promjene, bolji Focus Assist u igrama, te nastavak unaprjeđenja upravljanja zvukovima, što je započeto s April 2018 Updateom.