YouTube zabranjuje reklamiranje alkohola, kockanja i politike na početnoj stranici

Iz Googlea kažu da će ograničenja za ovakve vrste oglasa uveliko pripomoći donošenju boljeg iskustva korisnicima najpopularnije platforme za dijeljenje videozapisa

Matej Markovinović srijeda, 16. lipnja 2021. u 06:00

YouTube iz reklamnog prostora u zaglavlju svoje početne stranice zabranjuje oglase koji se odnose na alkohol, kockanje, politiku i lijekove na recept. No, iako ovo znači da korisnici više neće na „jarbolu“ (masthead) stranice viđati reklame za kasina ili političke kandidate, one će se i dalje moći pronaći na drugim mjestima, ali ovoga puta će ih tvrtka opreznije ocjenjivati, prenosi Axios.

Zaglavlje je početne stranice jedna od prvih stvari koju korisnici vide kada otvore YouTube, a ujedno je i jedna od najposjećenijih stranica na svijetu te se tako smatra dobrim mjestom za brojne oglašivače. Kako piše The Verge, platforma bi zbog novih zabrana mogla izbjeći i moguće kontroverze, poput one koja je nastala kad je bivši američki predsjednik Donald Trump kupio svoje mjesto na „jarbolu“ na tri dana tijekom izbora 2020. godine.

Izvor; YouTube/Screenshot od NPR
Izvor; YouTube/Screenshot od NPR

„Pomoću oglasa masthead na YouTubeu možete predstaviti svoju robnu marku, proizvod ili uslugu u nativnom formatu videooglasa koji se prikazuje na feedu početne stranice YouTubea na svim uređajima“, kažu iz tvrtke ističući da je ovakav tip oglasa idealan za korisnike koji – „potiču ogroman doseg ili svijest; planiraju kupnje unaprijed i ne žele se oslanjati na dražbu; prezentiraju svoju robnu marku ili uslugu na uočljivom mjestu u feedu početne stranice YouTubea“.

Izvor: YouTube
Izvor: YouTube

Podsjećamo da je Google još krajem prošle godine omogućio korisnicima da ograniče broj oglasa povezanih s alkoholom i kockanjem koje vide na YouTubeu te su također pauzirali sve izborne reklame nakon zatvaranja birališta u Sjedinjenim Američkim Državama i nakon napada na Kapitol u siječnju.