Australac poletio uz CopterPack – osobno sredstvo za letenje

CopterPack je kombinacija jetpacka i drona, sklop koji se nosi poput ruksaka, a uključuje dva velika rotora, baterije te sustav kontrole za let jedne osobe

Sandro Vrbanus petak, 5. kolovoza 2022. u 18:02

Pomalo misteriozan video objavila je australska kompanija CopterPack, koja razvija sredstvo za osobno letenje. Njihova je ideja povezati način rada jetpacka, dakle ruksaka koji omogućava jednoj osobi vinuti se u zrak, s tehnologijom pogona i stvaranja uzgona kao kod dronova. U konačnici su dobili ovaj pomalo nezgrapni hibrid – spravu koja se postavlja na leđa i ramena pilota, a pored njegove glave postavlja dva oveća rotora pogonjena elektromotorima.

Letjelica u razvoju

Za CopterPack se zna od prošle godine, no njihova internetska stranica i YouTube kanal ne otkrivaju gotovo nikakve detalje. Jedino što se za sada zna, jest da je CopterPack druge generacije, zabilježen na priloženom videu, nakratko uspješno poletio.

Video je očito namjerno sniman noću, kako bi bio atraktivniji i tajnovitiji. Proizvođač navodi da ova sprava radi kao "električni helikopter u ruksaku", sa sustavom autopilota koji služi za stabilizaciju leta. Lagana konstrukcija načinjena je, kažu, od ugljikovih vlakana saćaste strukture. Glavna prednost je, prema njima, činjenica da se pilot uz ovu letjelicu osjeća njezinim integralnim dijelom.

CopterPack je i dalje u fazi razvoja, a snimljeni let je poslužio za evaluaciju do sada postignute stabilnosti letjelice te letnih karakteristika. Pri ovom pokusnom letu pilot je bio konopcem privezan za tlo. Ostali tehnički detalji o ovom neobičnom osobnom prijevoznom sredstvu nisu poznati.