Ludo i opasno, ali atraktivno: paralelne utrke jetpackova

Tvorci jetpacka iz kompanije JetPack Aviation planiraju pokrenuti svjetsko prvenstvo u utrkivanju ovom osobnim letjelicama, kojima bi se natjecatelji utrkivali u prolasku kroz stazu s preprekama

Sandro Vrbanus srijeda, 2. veljače 2022. u 10:01

Poznato natjecanje Air Race, koje već godinama sponzorira Red Bull i u kojem se na atraktivnim stazama s preprekama utrkuju sportski zrakoplovi, moglo bi uskoro dobiti još jedan dodatak – zračnu utrku jetpackova. Ideja je to pokretača tvrtke JetPack Aviation, Davida Maymana, koji je predložio da se ljudi s njegovim osobnim mlaznim letjelicama utrkuju na sličan način kao i avioni, ili pak daljinski navođeni dronovi.

Za utrke bi bilo potrebno pripremiti stazu s preprekama, popu one za dronove. Staza bi uključivala razne zavoje, prolaze kroz pilone, obruče i druge izazove. Budući da je letenje jetpackom opasno samo po sebi, natjecatelji se ne bi utrkivali izravno jedan s drugim, na istoj stazi, već poput skijaša ili boardera – na setu istovjetnih paralelnih staza. Dvije ili tri takve staze, postavljene iz sigurnosnih razloga iznad vode, mogle bi donijeti vrlo uzbudljive paralelne utrke jetpackova, smatra Mayman.

Zahtjevne staze nad vodom

"Prepreke bi bile i horizontalne i vertikalne, moralo bih se prolaziti ispod ili iznad njih, kroz obruče i oko pilona", kaže idejni tvorac ove sasvim lude ideje. Spomenuo je i da su im interes za ovakvim oblikom utrkivanja već iskazali neki mladi vozači motora, relija Dakar, i slični ovisnici o adrenalinu.

JetPack Aviation proizvodi svoje osobne letjelice JB10 na mlazni pogon, čiji se cijeli skop postavlja oko struka pilota. Sposobne su ubrzati jednu osobu do čak 200 km/h, no u utrkama se ove vrtoglave brzine ne bi postizale. Naglasak bi bio na spretnosti pilota, pa bi se komplicirani slijed prepreka mogao savladati brzinom od najviše 80-ak km/h. Jetpackovi ove tvrtke inače koriste kerozin kao gorivo, a rezervoari su im dovoljni za najviše 10 minuta leta.

U ovom trenutku čini se kako bi se prva utrka jetpackova mogla dogoditi već u rujnu ove godine. To tada kompanija mora proizvesti još šest jetpackova (trenutačno imaju samo četiri demo modela i nekoliko već prodanih primjeraka) i obučiti barem 30 pilota, od kojih bi 10 bilo odabrano za utrkivanje. Za početak bi se koristio postojeći model JB10, a kasnije i JB14, s dodatkom lidara i novog kontrolera, koji je još u razvoju.