Disney prikazao "pravu" svjetlosnu sablju

Na konferenciji SXSW, koja se ovih dana održava u Teksasu, jedan od govornika bio je i Disneyev direktor zabavnih parkova, koji se pohvalio prototipom svjetlosne sablje, koja funkcionira kao ona u filmovima

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. ožujka 2023. u 18:08

Ljubiteljima Ratova zvijezda velika je opsesija imati "pravu" svjetlosnu sablju, oružje koje se koristi u toj filmskoj franšizi i s vremenom je postalo njezin zaštitni znak. Takva svjetlosna sablja morala bi biti nalik onoj filmskoj, biti kompaktna i prijenosna, ali i imati svjetlosnu oštricu koja se može potpuno isključiti. Kako filmski svijet CGI čarolije nije lako preslikati u stvarni svijet, mnogi su to pokušavali učiniti, no gotovo uvijek uz određeni kompromis – ili sablja ne izgleda kao filmska, ili svijetli ali se ne uvlači, i slično.

Baš kao Obi-Wan

No, kompanija Disney, danas vlasnik spomenute filmske franšize (tj. Lucasfilma, od 2012. godine), prihvatila se posla i izradila prototip koji u stvarnom okruženju funkcionira i izgleda baš kao filmski rekvizit. Nakon više od stotinu prototipa, korištenjem 3D pisača, laserskih rezača, kombiniranjem kupovnih i posebno izrađenih dijelova, uspjeli su doći do zadovoljavajućeg proizvoda.

Njega je javnosti ovoga vikenda otkrio Josh D’Amaro, Disneyev direktor zabavnih parkova, iskustava i proizvoda, na konferenciji SXSW u Austinu (američka savezna država Teksas). D'Amaro kaže da je u konačnici cijeli proizvod "pogođen" onako kako su željeli – ima pravu funkcionalnost, temperaturu boje, svjetlinu, zvuk, a sve to uklopljeno je u kompaktnu dršku. Publika je, kao što možete vidjeti na priloženoj snimci, bila oduševljena.

Kako to zapravo radi?

Pravim fanovima nije dugo trebalo za otkriti i kako cijela stvar (vjerojatno) radi. U bazi patenata pronašli su jedan iz 2017. godine, pripisan upravo Disneyu, u kojem se opisuje mehanizam izvlačne svjetlosne sablje. On kaže kako je plastični materijal oštrice savitljiv i formiran u željeni oblik te uzdužno rasječen na dva dijela. Kada se izvuku iz ručke, ta dva dijela tvore plastični cilindar, odnosno kompaktnu svijetleću oštricu.

Prilikom izlaska iz ručke, plastične polovice cilindra prolaze kroz mehanizam, nalik patentnom zatvaraču, koji ih spaja u jednu strukturu. Kada se ugasi, svaki od dijelova namotava se natrag oko svojeg koluta unutar drške u kompaktnu zavojnicu.

Za sada nije poznato radi li se samo o zabavnom projektu koji su u Disneyu izradili kao dokaz koncepta, ili ga planiraju u budućnosti pretvoriti u igračku, koja će se naći u prodaji.