Svjetlosna sablja u (još jednoj) uradi sam verziji

Ovih je dana i tjedana ponovno aktualna franšiza Ratova zvijezda, pa nije čudo da se s njome povezana tematika pojavljuje u svim mogućim oblicima

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. prosinca 2019. u 13:00

Ekipa s YouTube kanala Hacksmith, o kojoj smo nedavno pisali kada su složili vlastitu umanjenu verziju Teslinog Cybertrucka, sada je oduševila novim videom koji već sada ima gotovo četiri puta više pregleda od prethodnoga. Ljude, čini se, više zanimaju Ratovi zvijezda nego Muskovi neobični automobili, jer novi se video Hacksmitha bavi izradom – svjetlosne sablje.

Kako i sami pojašnjavaju, najveća prepreka u izradi prave svjetlosne sablje u stvarnom životu jest izvor energije dovoljno snažan da bi je pogonio – neke procjene kažu da bi za pravo rezanje predmeta kakvo je poznato iz filmova trebalo imati čak 1,69 gigadžula toplinske energije na raspolaganju. Ovi youtuberi izračunali su da je to ekvivalent preko 120 tisuća AA baterija ili jednog nuklearnog reaktora, a to se jednostavno s dostupnim tehnologijama ne može smjestiti u dršku sablje.

Žari i pali

Oni su stoga posegnuli za kreativnijim rješenjem i stvorili "protosaber", izvor napajanja snage preko 20 kW s kojim se sablja mora povezati. Veliki sustav litij-ionskih baterija učinili su dovoljno robusnim i povezali ga s metalnom šipkom koja ima zadatak glumiti sablju tako što će se užariti do potrebne temperature od gotovo 1.400 °C.

Savladali su mnoge tehničke izazove, sve dokumentirali u videu, i na kraju dobili pravu svjetlosnu sablju koja svijetli, žari i pali, a čak proizvodi i karakteristične zvukove kad se njome vitla po zraku. Dakako, stvar je iznimno opasna i ne preporuča se išta slično pokušavati u vlastitom aranžmanu. Svejedno, video je prilično zanimljiv, kao i krajnji rezultat i testiranje ove sablje u stvarnim uvjetima.

Za obične ljude, pak, koji bi rado baratali ovakvim hladnim oružjem tu su nešto pristupačnije i manje opasne borilačke škole o kojima smo već jednom izvještavali, a u kojima se može naučiti boriti svjetlosnim sabljama.