Do idealnog sendviča računalnim vidom i strojnim učenjem

Računalni znanstvenik iz New Yorka iz dosade je počeo raditi na potpuno beskorisnom algoritmu koji služi tome da vam preporuči kako optimalno rasporediti kriške banane na krišku kruha

Sandro Vrbanus utorak, 1. rujna 2020. u 06:00

Ethan Rosenthal je računalni znanstvenik i doktor fizike koji živi i radi u New Yorku, a uvjeti karantene proteklog proljeća doveli su ga do toga da mu je jednostavno dosadno. Iz te dosade došao je poriv da započne raditi na nečemu potpuno besmislenom, i onda se dosjetio – izradit će napredni računalni algoritam koji će mu omogućiti da si složi idealan, ili barem uz zadane uvjete optimalan, sendvič s kruhom, maslacem od kikirikija i bananom.

Za rezanje kruha i razmazivanje maslaca po njemu nije mu trebala pomoć računala, no za pronaći najbolji način kako rasporediti kriške banane na krišku kruha već jest. Stoga se prihvatio programerskoga posla kako bi riješio taj veliki životni problem.

Optimiziranje banane

Njegov sustav koristi prije svega računalni vid kako bi prepoznao oblik i veličinu banane i kriške kruha. Potom algoritam dobiven strojnim učenjem računa oblik banane u tri dimenzije i računa idealan način za njezino rezanje na kriške, a sve kako bi one u najvećoj mogućoj mjeri pokrile zadanu krišku kruha.

Nakon što se slika provuče kroz algoritme, sustav izbacuje maksimalno pokrivenu površinu kruha s dostupnom bananom, s priloženom shemom rezanja banane i razmještajem dobivenih kriški. Na čovjeku je tek da posluša stroj i nacrte prevede u stvarnost.

Problem, rješenje, implementacija
Problem, rješenje, implementacija

Sustav je isprogramiran u Pythonu i dostupan je na GitHubu svima onima koji i sami kod kuće žele optimizirati izradu ovakvog sendviča. Za slučaj da želite pročitati cijelu priču o tome kako je, od ožujka do kolovoza, postupno nastajao ovaj program, upućujemo vas na Rosenthalov blog.