Googleov "easter egg" odaje počast DVD playerima

Poznati čuvar ekrana, odnosno screensaver kakav su imali ugrađen gotovo svi DVD playeri, dok je ta tehnologija još bila relevantna, tema je najnovijeg iznenađenja na Googleovoj tražilici

Sandro Vrbanus nedjelja, 16. svibnja 2021. u 11:02

Dugo nas Google nije počastio nekim zabavnim easter eggom, pa je vjerojatno bilo vrijeme da se tako nešto pojavi. Ili da se otkrije, jer je moguće da je ovo što sada smatramo novim iznenađenjem u Googleovu tražilicu ugrađeno i ranije, samo je donedavno ostalo skriveno.

Da prijeđemo na stvar – ako ste početkom ovog stoljeća posjedovali DVD player, ili ga možda još uvijek koristite za reprodukciju filmova, lako je moguće da je i vaš model imao ugrađen čuvar ekrana, tj. screensaver koji bi trebao spriječiti da vam se određena slika "ureže" u ekran (burn-in efekt nije bio nepoznat pojam na plazma televizorima, također popularnima prije dvadesetak godina).

Zabavno iznenađenje

Taj screensaver sastojao se od logotipa DVD-a koji se odbija od rubova ekrana i mijenja boju. Kako bi odali počast ovom legendarnom djeliću tehnološke povijesti, u Googleu su u svoju tražilicu ugradili spomenuti "easter egg", odnosno iznenađenje.

Pokrenete li Google pretraživanje za pojam "DVD screensaver" ili "DVD bouncing logo", te nakon toga pričekate pet sekundi, po zaslonu će početi letjeti, odbijati se od rubova i mijenjati boje – Googleov logotip.

Ako ste se sada s nostalgijom prisjetili svojeg starog DVD playera, a on vam nije pri ruci, nemate SCART kabel za spojiti ga na televizor, imamo rješenje. Kako biste mogli opet malo gledati pravi hipnotizirajući retro DVD logotip kako polagano putuje, u nastavku donosimo jednosatni video – upravo toga, koji s YouTubea možete pustiti na ekranu po želji.

Ovaj čak i nije u originalnoj rezoluciji 720x576 točaka kao stari CRT televizori, već je dostupan u razlučivosti do čak 8K i sa 60 sličica u sekundi.