LED traka, motor, malo spretnosti i kreativnosti. Rezultat: hologramsko božićno drvce

Youtuber Sean Hodgins izradio je vizualno vrlo atraktivno, ali i prilično opasno božićno drvce. Za to mu nije trebalo previše skupih materijala, već kvalitetna ideja i malo elektronike

Sandro Vrbanus srijeda, 28. prosinca 2022. u 18:11

Svatko na svoj način dekorira kuću i božićno drvce, a oni najbolji i najkreativniji u taj proces ugrade i dio svoje osobnosti. Upravo to je uspio youtuber, elektroničar i općenito kreativni maker Sean Hodgins. Njegovo božićno drvce načinjeno je od rotirajuće trokutaste strukture, a na nju je postavljena LED traka s adresibilnim diodama. Na kraju je on dobio izum koji je podjednako opasan i zanimljiv, a mi smo dobili video idealan za blagdansku dokolicu.

Iskoristio tromost oka

Pojasnimo nekoliko detalja. Hodgins je imao ideju stvoriti holografsko božićno drvce korištenjem POV pristupa (persistence-of-vision, perzistencija vida), odnosno optičkom varkom. Kada se predmeti u vidnom polju kreću prebrzo, zbog tromosti oka čini nam se da umjesto njih vidimo statičnu sliku – i to je ono što čini ovo drvce mogućim. Prosječna tromost ljudskog oka je otprilike 16Hz, što znači da se predmeti, u ovom slučaju drvce, moraju dovoljno brzo vrtjeti da bi stvorili željenu iluziju.

Hodgins je izradio metalni okvir, ugradio u njega elektromotor snage 0,5 KS, pa na jedan krak trokuta postavio LED traku s individualno programibilnim diodama. To mu je omogućilo da zavrti cijeli okvir, programira LED-ice te tako dobije stožasti LED zaslon. Na njemu je, naravno, odlučio prikazati zeleno drvce sa šarenim ukrasima, ali je pokazao da može iscrtavati oblike i grafike kakve god zaželi.

Cijeli proces, sve izazove, kao i potencijalne opasnosti od rotirajućeg drvca, objasnio je u svojem videu, koji možete pogledati u nastavku.