"Ljutite bundeve" – igra izrađena isključivo kroz generativne AI alate

Igra inspirirana franšizom Angry Birds danas se može izraditi bez ikakvog znanja o programiranju, samo uz pomoć alata kao što su Midjourney, DALL-E i ChatGPT

Sandro Vrbanus subota, 4. studenog 2023. u 14:30

Entuzijast Javi Lopez posljednjih je dana i tjedana vrlo popularan na društvenoj mreži X, budući da tamo redovito dijeli svoje uratke nastale uz pomoć alata generativne umjetne inteligencije. Bilo je tu svega, od ilustracija, iluzija, do kratkih animacija i sličnih, no niti jedan nije privukao pozornost kao ono što je objavio uoči Noći vještica.

Milijune pregleda i tisuće komentara dobila je njegova objava o web igrici, koju je složio samo uz pomoć raznih AI alata.

Prompt po prompt – igra

Igra se naziva Angry Pumpkins, i svojevrsna je inačica (da ne kažemo kopija) legendarnih Angry Birdsa. Vizualno je vezana uz Haloween, igra se otprilike isto kao i pandan s ptičicama, samo u ovom slučaju na metu treba iz praćke lansirati malene bundeve. Facinantniji od samog gameplaya je proces nastanka igre.

Lopez kaže da je koristio samo ChatGPT (GPT-4), DALL-E 3 i Midjourney. Uz pomoć chatbota je došao do 600-tinjak linija kôda, potrebnih za cijelu stvar. Midjourneyem je stvorio likove iz igre, interaktivne grafičke elemente i pozadine, dok je DALL-E poslužio tek za ilustraciju naslovnog ekrana.

U svojem nizu objava na X-u opisao je neke pojedinosti tog procesa, ali postavio i linkove za izvorni kod te sve ostale resurse igre, pa tome sada svatko može pristupiti i izraditi svoj "fork" ovog projekta. Tamo možete pronaći i promptove koje je koristio pri programiranju i izradi grafika, greške s kojima se suočavao i korisne savjete za stvaranje promptova općenito.

"Moram priznati da sam potpuno oduševljen. Iskreno, nisam mislio da je ovo uopće moguće. Zaista vjerujem da živimo u povijesnom trenutku, kakav smo do sada vidjeli samo u znanstveno-fantastičnim filmovima. Ovi novi procesi, u kojima možemo stvoriti bilo što koristeći samo prirodni jezik, promijenit će svijet kakav poznajemo. To je tako ogroman plimni val, da će one koji ga ne vide, teško pogoditi", zaključuje Lopez u svojoj viralnoj objavi.

Samo desetak sati rada

Poručuje i da mu je za sve trebalo tek desetak sati, raspoređenih kroz tri dana. No, napominje i da je imao iskustva i u programiranju i dizajnu, čime se bavi iz hobija. Nikada nije radio kao developer ili dizajner, no snalazi se u kôdu i u stanju je pronaći i ispraviti greške u njemu. Ukupno je tijekom izrade igre napisao 400-500 programerskih promptova, uključujući one za prijevod – naime, Lopez je cijeli "razgovor" s chatbotom oko ove igre vodio na svojem materinjem, španjolskom jeziku.

Web igra Angry Pumpkins dostupna je na ovom mjestu. Priču o tome kako programirati bez previše prethodnog iskustva, samo uz ChatGPT, već smo objavili ovdje: